Aktivitiviserer dyrene i Dyreparken

Når snøen laver ned må løvene holdes innendørs. Da gjelder det å sørge for at ikke de kjeder seg.

Foto: Cal Hammerich / Reporter: Aina Louise Haukeland

 

Olav Åsland arbeider som dyrepasser ved Kristiansand dyrepark hvor han vokter de afrikanske dyrene. På avdelingen hans er det ingen tvil i at løvene er den største attraksjonen.

– Vi må ha det varmt for løvene, forklarer Åsland som har løvene godt innenfor i varmen.

 

Aktivisering for løvene

– Det er viktig at vi finner på noen aktiviteter for dem. Vi har hengt opp leker for dem og prøver å finne på noe, slik at de får en variert hverdag. Det er derfor viktig at jeg er en kreativ dyrepasser, forteller Olav Åsland.

De ulike lekene dyrepasserne legger i stand til i hverdagene, kaller de aktivisering.

– Klikker-treningen er fint å holde på med når det er dårlig vær, forteller Åsland. – Det er en kjempefin måte å få kontakt med dyrene på.

 

Vinteren skiller seg ut

Åsland forteller at i vintertiden må de stenge en del av severdighetene, men det er fortsatt enkelte dyr man kan se.

– Det er mindre folk, og det er noen dyr som ikke er ute – som de små apene som er varmekrevende dyr. Dermed er det ikke så mange dyr å se. Men fortsatt er det en del dyr som er ute og folk kan se. Nå er det heller ikke kø på denne tiden, og det er en god ting for mange, for da har du fred og kan rusle rundt. Så det er ei fin tid å gå og se på dyrene på vinteren.

 

Vekst i feriedagene

I ferietiden merker Dyreparken en vekst, forteller Olav Åsland.

– Når det er skolefri merker vi det på publikumstallene her med en gang, og det vet vi i forhold til i år, så da legger vi til noen ekstra aktiviteter i slike perioder. For eksempel bålbrenningen i Nordisk Villmark, litt ekstra presentasjon av dyr og serveringssteder som er åpne.

Han tilføyer at været er helt avgjørende for hvor mange som besøker dyrehagen.

– Hvis det er fint vær i helgene, er det faktisk en god del folk. Det var vel en dag hvor det var 2800 besøkende på en søndag nå etter jul. Så jeg tror folk har lyst til å komme, men da skal det være greit vær.