Gir håp med hip hop

Jan-Erik "Gino" Mæland (32) brenner for å hjelpe folk til å realisere sine drømmer og gi nytt håp til folk som sliter.

Gino (t. h.) sammen med Roger Åsen som han samarbeider med på sin kommende plate. (Foto: Kristian Hole)

Fakta

  • Fullt navn: Jan-Erik Mæland
  • Født: 29. mars 1981
  • Rapper, låtskriver, manager og daglig leder av G'Bless Records AS og AGF Music
  • Vinner av JCI Norways kåring "The Outstanding Young Person" i 2011
  • Utgitt ett album, oppfølgeren "Et preget sinn 2" kommer snart
Klokka er litt over ni tirsdag morgen. Mæland kommer inn døra på Laura’s Coffee Bar, hilser blidt og beklager forsinkelsen før han går til disken for å kjøpe kaffe.

Hva har egentlig Gino, som han helst blir kalt, å fortelle? Det viser seg fort at den engasjerte rapperen fra Bergen har masse å formidle om både sitt liv generelt og sin tilknytning til musikk.

 

G’Bless og AGF

Med Jesus på arma. (Foto: Victor Winsjansen)

Gino begynte å jobbe med musikk for rundt ti år siden. Han reiste rundt i landet sammen med resten av den såkalte G’Bless-bevegelsen, bestående

av rappere med kristen bakgrunn. I 2010 etablerte han plateselskapet G’Bless Records AS i Kristiansand, før han året etter stiftet det mer sekulære selskapet AGF Music sammen med sin kone, soulartisten Rebekka B. Mæland (som for øvig er aktuell med nominasjon til Scandinavian Soul Music Awards, journ. anm.). Både G’Bless og AGF har hatt showcase på Hovefestivalen, og både Simmy Man og Smidig fra AGF har sågar vunnet Hoveslaget og dermed hatt egne spillejobber på selve festivalen de to siste årene.

 

Oppveksten

Gino sier at mye av grunnen til hans engasjement i musikken er det han opplevde i løpet av sine første 22-25 år av sitt liv. Dette var år preget av depresjoner på grunn av vanskelige forhold i familien; utfordringer relatert til kriminalitet, alkohol og økonomi. Han opplevde i ung alder at foreldrene gikk fra hverandre.

– Nå er jeg faktisk takknemlig for all motgangen jeg har hatt i livet. Jeg føler meg uredd for å gå etter drømmene. Før torde jeg så vidt å stå foran klassen. Nå kan jeg stå foran flere tusen mennesker.

Musikken har altså gitt ham mer tro på ting:

– Det andre tenker er umulig, tenker jeg er mulig. Og det andre tenker er et problem, tenker jeg har en løsning.

Han er påpasselig med å få fram at han ikke vil prakke løsninger på folk, men gjennom musikken vise hva som har hjulpet ham.

 

Livsforvandlende kunst

– Hva er dine største opplevelser med musikk?

– Det har vært det å få tilbakemelding fra folk som sier de har vært rusfri i flere måneder fordi de har hørt en sang av oss som ga dem styrke, fra par som får gjenoppretta kjærligheten fordi de ble rørt av ei låt, mennesker som opplever Guds kjærlighet.

Gino ser ikke på sitt virke i musikkbransjen som en jobb, men heller som en følge av den skaperkraften han mener han er utstyrt med. Han ser på det han skaper som kunst:

– Jeg ser på hver sang som et maleri.

 

Suksess å leve

– Hva er du mest stolt over å ha gjort?

– Å ta imot troen på Jesus Kristus, svarer han etter litt betenkningstid, og legger til at han er stolt over å ha sett drømmene sine gå i oppfyllelse tross alt han opplevde i løpet av sin oppvekst. Med glimt i øyet trekker han også fram kona som han nå har vært gift med i ti år. Gino ser på det å leve som suksess i seg selv, og hans oppskrift på suksess er følgende: Ha Gud i livet, kone, mat på bordet og tak over hodet.

Gino sammen med et barn under besøket på barnehjemmet House of the Heroes på Filippinene. (Foto: Nima Taheri)

Ved siden av å være daglig leder for to plateselskap, manager, bookingansvarlig, promotør og artist, jobber Gino også for barnevernet. Barnevernet har sammen med flere andre institusjoner gjennom 5-6 år hatt et tilbud for ungdommer der de kan være i studio for å skrive tekster og lage beats. Kristian Hole, også kjent som Kholebeatz, har med tiden også blitt med i dette arbeidet.

Sammen med Kholebeatz, som for øvrig er musikkprodusent for AGF Music, har Gino også startet en internasjonal nettside med mixtapes de hovedsakelig lager selv. De er i dialog med kanadiske og amerikanske samarbeidspartnere, og nettsiden vil være en måte å kunne spre AGF sin musikk i Amerika samtidig som amerikanske aktører får sin musikk mer tilgjengelig i Skandinavia.

Gino reiste med blant andre «norsk hip hops gudfar», Tommy Tee, til Filippinene i 2011 for å besøke barnehjemmet House of the Heroes. Han vant samme år kåringa av JCI Norways «The Outstanding Young Person». Han har ellers dedikert låter til både Kreftsaken og Strømmestiftelsen.

 

Nytt album

Gino jobber for tiden med en ny plate som vil være en oppfølger til albumet «Et preget sinn» han ga ut sammen med Roger Åsen i 2011. I sangene på plata blir ting som kan prege oss mennesker tatt fram i lyset gjennom ærlige tekster. Gino vil samarbeide med Åsen også på kommende «Et preget sinn 2», der i tillegg Ginos kone Rebekka med flere vil bidra.

– Vi prøver å snakke et språk de på gata forstår, forklarer Gino.

Her kan du høre låta «Elsket» fra Ginos forrige album:

 

Hvilke ambisjoner og visjoner har du framover?

– Vi vil fortsette å gjøre det vi gjør. Forvalte mulighetene og bruke talenter. Ære Gud med alt, avslutter Gino.