Forventer sneglevår

Fortsetter de milde vinterdagene, kan vi forvente å se et stort antall snegler når våren kommer.

Foto: Silje Halvorsen

 

– Vi kan forvente at det blir mange snegler i år hvis mildværet fortsetter. Andre faktorer spiller også inn, men jevnt over vil det bli flere snegler jo mildere vinteren er, sier Bjørn Arild Hatteland, postdoktor ved Universitetet i Bergen.

Stor sammenheng
Hatteland, som er ekspert på rovdyret, forteller at mange har sett snegler denne vinteren. Han slår fast at det er stor sammenheng mellom temperatur og antall dyr.
– Sneglene er aktive når temperaturen er rundt åtte til ti grader. Noen så dem nå i desember, fordi det var såpass mildt. I april og mai dukker de ordentlig opp, da kan vi se hvor mange det blir.

 

Mild vinter
Værstatistikken fra Meteorologisk Institutt vitner om en rekordmild vinter på Sørlandet. De siste 30 døgnene i Kristiansand har snittemperaturen vært 0,1 grader. Det er to grader over normalen, ifølge yr.no. Vårmånedene vil vise om antall snegler stiger i takt med temperaturen.

Bjørn Arild Hatteland, postdoktor. Foto: privat

 

Tåler kuldegrader
Uansett hvor kald vinteren er, vil alltid noen klare seg, ifølge forskeren. Sneglene tåler flere kuldegrader, selv uten å dekke seg til. Det betyr at de kunne klart seg ute nå.
– I et forsøk plasserte vi snegler i en kasse uten isolasjon. De tålte kulde helt ned til minus tre grader, forteller han.

Ikke bare temperaturen er avgjørende, ifølge Hatteland.
– Forholdene har mye å si for om de klarer seg. Ved kalde vintre overlever de best i kompost, jord eller hauger med gress fra året før.  Her er det god temperatur i øvre del av jorda, hvor de liker seg godt.

 

Gartner har planen klar 
Nils Algerøy har jobbet på Solkroken gartneri i tjue år, og sørger for å ta sneglene med en gang de dukker opp.

Snegler

  • Sneglene blir 1-2 år gamle.
  • De klekkes på høsten
  • Mange overvintrer i jorda.

– Ute kan sneglene bli et problem. Det er lurt å ta de tidlig på sesongen, derfor går vi på sneglejakt hver morgen. Tar vi en i april, sparer vi oss for masse yngel i juli, så det er utrolig viktig å begynne tidlig, forteller Agerø. Han bekymrer seg ikke veldig for våren, da gartneriet har mange drivhus.

 

Rekordår i 2007 
Forsker Hatteland kan fortelle at de har fulgt et område i flere år, for å  kartlegge hvor mange snegler det finnes per kvadratmeter.
– På det meste ligger antallet på rundt seksti snegler. Vi har også sett et tilfelle i 2007 med rundt to hundre snegler per kvadratmeter, sier han, men mener det er vanskelig å forutsi tall for denne våren.

Tallet har lagt på rundt ti til femten snegler per kvadratmeter de siste årene, mye grunnet de kalde vintrene. Hatteland mener at om temperaturen synker, er det ikke sikkert vi vil få så mange snegler.
– Det kan fortsatt bli frost, og det skaper stor dødelighet, sier han.

 

Bli kvitt sneglene i hagen
Når vi spør snegleforsker Hatteland om hvordan vi kan bli kvitt sneglene i hagen, vil han anbefale et middel kalt Nemaslug. Stoffet inneholder nematoder, virvelløse dyr som er skadelige for sneglene.
– Ellers kan man sette ut pellets eller ferramol. Det finnes også gjerder som man plasserer rundt blomsterbedene, slik at sneglene ikke kommer over, forklarer han.

Mange bruker salt for å ta livet av dyrene, men det ville ikke Hatteland gjort. – Salt er effektivt, men det er pining av sneglene. Dessuten er det ikke bra for jorda, avslutter han.