Enter the ad code for 468x60 ad spot

Dyreparken følger avlsprogram

Av Isabell Gjesdal Send e-post til forfatteren - Publisert: 13. februar, 2014

Dyreparken i Kristiansand ville heller ikke ha spart sjiraffen Marius' liv, om de var i samme situasjon som Dyreparken i København.

Sjiraff fra Kristiansand Dyrepark (foto: Isabell Gjesdal)

- Innavl er ikke et stort problem, og det er på grunn av disse programmene som vi følger, sier veterinær for Dyreparken i Kristiansand, Rolf Arne Ølberg. Han forklarer at situasjonen med sjiraffen Marius er en litt annen enn den media har skapt.

- Marius ble avlivet for å unngå innavl. Hadde den fortsatt å gå sammen med moren sin ville de fått innavl hos sjiraffene. Den ble altså ikke avlivet for å mate løvene slik som mange tror.

Ølberg legger til at om sjiraffen Marius hadde vært for eksempel en hjort, er det ingen som ville reagert på samme måte. – Dyr skaper følelser, og en sjiraff er sjelden og eksotisk for oss. Hjorten som vi har i skogene våre ville ingen brydd seg om, hevder han.

Veterinær Rolf Arne mater sjiraffen Melvin. (foto: Isabell Gjesdal)

I Europa er det opp mot 3000 dyreparker, og 345 av disse er medlem av organisasjonen EAZA. Som en del av denne organisasjonen følger parkene et avlsprogram for å hindre innavl hos dyrene. Dyreparkene har kunnskap om stamtavlene til hvert enkelt dyr som blir satt sammen for å formere seg, slik at de kan unngå å få dyr med samme gener.

For parkene som er medlem av EAZA er det viktig å ha et godt samarbeid. Hvis en park har for mange dyr av en rase og vil unngå innavl, prøver man å omplassere dyret til en annen park.

Hvis dette ikke lar seg gjøre på grunn av plassmangel eller et maks antall dyr, vil dyret bli avlivet. Dette gjøres istedenfor å sende det til en park som ikke er medlem av EAZA og avlsprogrammene da disse parkene ikke har samme retningslinjer for dyrene.

Rolf Arne Ølberg i Kristiansand Dyrepark forklarer at det så klart er siste utvei å avlive et dyr, men at de hadde gjort det samme om de var i samme situasjon.

Parkene mener det er bedre å vite at dyret har hatt et bra liv hos dem og at det endte der, enn å sende dyret til en park hvor de ikke aner noen om forholdene.

EAZA

  • Europeisk dyrepark forening
  • Dannet i 1992
  • 345 institusjoner i 41 land
  • Sørger for at medlemsdyrehager og akvarier opprettholder høyeste standard for omsorg og avl for de artene de holder.
 

For dyreparkene er det viktig å ha dyr som har stor genvariasjon, og det er derfor viktig for dem å unngå innavl. - Parkene må ha dyr som er sunne og bærekraftig, slik at det skal være mulig å føre dem tilbake til naturen igjen om det trengs. Dette er så klart en lang prosess, og dette går gjerne gjennom to til tre kull, forklarer veterinær Ølberg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Logg inn
Utgiver: NLA Høgskolen Mediehøgskolen Gimlekollen. Postboks 410 Lundsiden, 4604 Kristiansand. Telefon: 38145000
Kontakt ansvarlig redaktør for mer informasjon

Utviklet av Edney Media & Design Kristiansand