Bruk isvett

Isen på innlandsvann i Kristiansand er for det meste sikker. Men kjennskap til vannet og forholdsregler er er alltid viktig.

Bruk naturen, men bruk også vett, er meldingen fra turistforeningen. Foto: Øystein Dypedal
Bruk naturen, men bruk også vett, er meldingen fra turistforeningen. Foto: Øystein Dypedal

– Jeg vil ikke fraråde folk å bevege seg ut på isen på innlandsvann i Kristiansand, forteller Per Thomas Skaarnes, fagansvarlig for aktiviteter i Kristiansand og Opplands turistforening.
Men han presiserer også at man skal bruke sunn fornuft når man ferdes på islagt vann.

Skaarnes forteller til Sørnett at de fleste innlandsvann i Kristiansand for det meste er sikre. Den lange kuldeperioden vi har vært gjennom i vinter, har lagt et solid grunnlag for isen. Men man skal kjenne til vannet man beveger seg ut på. Isen er som alltid utrygg langs inn- og utløp, langs smale sund og der hvor det kommer innsig av vann. Overvann og mildvær er også faktorer man må ta hensyn til om man har tenkt seg ut på isen. Skaarnes legger vekt på at man må bruke isvettregler dersom man beveger seg ut på. Kjennskap til vannet og forholdene er viktig. Er man usikker, bør man holde seg på land.

Skaarland forklarer at det er stor forskjell på innlandsis og havis. Man bør generelt være mer forsiktig dersom man beveger seg ut på havisen.

– Vi er alltid opptatt av at folk benytter de mulighetene som er til å komme seg ut, men man må alltid ta med seg isvettregler, og passe seg for de plassene hvor det er usikkert. Ta alltid med sikkerhetsutstyr, ispigger og fløyte, sier Skaarnes i Kristiansand og Opplands turistforening.