SEMESTERPROSJEKT: Ble tilbudt læreplass

  Etter at Amalie Ingebretsen hadde vært utplassert i en frisørsalong fikk hun spørsmål om å komme tilbake som lærling. - Det takket jeg selvsagt ja til, sier hun.

   

  Amalie Ingebretsen liker seg som lærling. Foto: Sigrid Nese

   

  Amalie Ingebretsen har hatt læreplass hos en frisørsalong siden august 2013 og er godt inne i jobben. – Jeg trives veldig bra her, sier hun. Hun har lenge vært klar på at det var frisør hun ville bli. – Jeg elsker å holde på med hår. Det er så gøy og så er det alltid noe nytt, sier hun.

  Fikk tilbud

  Hun har gått på frisørlinja på Tangen videregående skole, men har nå begynt på læreperioden. – Jeg hadde utplassering i denne salongen mens jeg gikk på Tangen og fikk spørsmål om jeg ville være i lære her, sier hun.

  Det er mye å henge fingrene i som lærling. – Det er travele dager, men det er også veldig gøy. Jeg gjør alt det som  frisørene gjør, klipper, farger og mye mer, sier hun.

  Lærlingene blir nøye vurdert underveis. – Vi har syv mappeprøver for å bli testet i ulike ting underveis for å se hvordan vi ligger an i forhold til svenneprøven, sier Ingebretsen.

  Anne Margrethe Mykland synes det er gull verdt med lærlinger.
  Foto: Sigrid Nese.

  Positiv til å ta imot lærlinger 

  Arbeidsgiver Anne Margrethe Mykland på frisørsalongen synes bare det er positivt å ha lærlinger i bedriften. – Det er fantastisk å ha lærlinger. De er så skjønne, unge mennesker, sier hun. – De inspirere meg og er en av grunnene til at jeg fortsetter som frisør selv om jeg er 62 år gammel, legger hun til.

  Må gripe mulighetene 

  Frisørsalongen har per dags dato tre lærlinger. Flere av dem har tidligere vært utplassert i salongen og har nå kommet tilbake for å fullføre læretiden. – Vi har en del elever på utplassering noen uker mens de fortsatt går på skole. De som gir et bra inntrykk og gjør en bra jobb vil vi gjerne ha tilbake som lærlinger, sier Mykland.

  Mulighetene finnes om man bare griper dem. – De unge skal vite at de har alle muligheter hvis de griper dem. Jeg forlanger mye. De må være flinke, motiverte og interesserte i å bli gode, sier Mykland. – Jeg kan ikke hele tiden gå rundt å si til dem hva de skal gjøre, de må ta initiativ selv til å gjøre arbeidsoppgaver, legger hun til.

  Mottar støtte 

  Frisørsalongen får lærlingtilskudd for å ha lærlinger. – Det er jo en del kostnader å ha lærlinger, men det gir likevel så mye. Jeg leier inn eksterne sensorer til hver mappeprøve fordi jeg ikke har tid til å gjennomføre dette selv. Det koster en del, men det skal være seriøst det vi driver meg, legger hun til. – Jeg ville ikke vært foruten lærlinger, avslutter hun.