17 dagers feiring med P4

P4’ s grunnlovsturné tok mandag ettermiddag turen til Kristiansand, og det var duket for en tidlig 17. mai-feiring med konkurranser og leker på Nedre Torv. Men været var ikke helt på deres side.

Dårlig oppmøte: Regnværet skremte folk fra å møte opp på grunnlovsfeiring med P4. Foto: Julie Sørensen Molvik

 

Klar for radioshow: Øystein Røe Larsen lover god stemning i radioen uansett vær. Foto: Julie Sørensen Molvik

– Kristiansand er første byen med regn, selv om det faktisk var snø i Hammerfest. Så det spørs om folk møter opp, men vi håper så klart det. Fest på radioen blir det uansett, konstaterer programleder i P4 Øystein Røe Larsen før arrangementet begynner. Og legger til:

– Det kan regne på 17. mai også, så det kan ikke sette noen stopper!

 

Grunnlovsturné

I anledning at Norges Grunnlov feirer 200 år, har P4 en grunnlovsturné som varer fra 1. mai – 17. mai. Hittil har de lagt bak seg 3000 km i fra Hammerfest og hit til Kristiansand, og turneen ender naturlig nok i Eidsvoll på 17. mai. Målet deres er å skape god stemning, feire grunnlovsjubileet og lade opp byene til den offisielle grunnlovsdagen. Dette gjør de ved å reise rundt i Norge i en grunnlovscampingvogn, hvor de tar med seg radioshowet «LarsenLIVE» og typiske 17.mai-leker og konkurranser.

 

– Oppmøtet har vært bra, men varierende. Det er faktisk i de minste byene de syns det er mest stas at vi kommer, og der det er størst oppmøte, forteller Røe Larsen.

 

Regn i solskinnsbyen

Regnet er vel ikke akkurat ett trekkplaster for publikum denne ettermiddagen, så det kryr ikke av folk på Nedre Torv. Men etter hvert kommer det noen folk for å delta i konkurranser som hesteskokasting, lykkehjul, ertepose-kasting, potetløp og dialektkonkurranse. Pølser og is var selvsagt også på plass. Kristiansand Skolemusikkorps hadde møtt opp for å delta i en konkurranse, men bidro også med å løfte stemningen blant de få som hadde møtt opp med godt innøvde sanger.

Grunnlovsturneen har kjørt i gang en offisiell potetløp-konkurranse, hvor de skal kåre Norges beste potetløpsby. Kristiansands deltagere greide ikke helt å komme i teten her, og foreløpig er det Bergen som leder.

 

Norges høyeste 17.mai-stemning

I action: Kristiansand Skolemusikkorps bråker så høyt de kan med P4-programleder Simen Sveen som måler med desibel-måler. Foto: Julie Sørensen Molvik

En konkurranse med kanskje litt mer prestisje, var det Kristiansand Skolemusikkorps som kjempet om.

– Vi fikk en forespørsel om å delta i konkurransen, og det sa vi jo så klart ikke nei takk til, sier en ivrig Daniel Sørensen, dirigent i Kristiansand Skolemusikkorps.

Konkurransen gikk ut på å lage høyest mulig lyd, altså høyest mulig 17.mai-stemning, med instrument eller stemme. Lyden blir målt med en desibel-måler, og det korpset som slår inn høyest lyd i måleren gjennom hele turneen, vinner 50.000 kr.

Heller ikke i denne konkurransen nådde Kristiansand til topps, men er på en foreløpig 8. plass på landsbasis med Trondheim og Molde på delt førsteplass. Sørnetts journalist syns dog Kristiansands korps gjorde en relativt god bråke-jobb..