«Start satser ikke på lokale talenter»

Etter lite spilletid og et litt for dårlig tilbud, valgte fotball-talentet Nicolai Aas å forlate Start.

Nicolai Aas mener kamparenaen i 3.divisjon er for dårlig for Start-talentene. Foto: Jonas Borge Svendsen

IK Start sliter i motbakke i Tippeligaen. Da laget tapte bunnkampen mot Sogndal, var fem i startoppstillingen utlandske statsborgere. Bare to av dem kommer fra Sørlandet. Det er mange år siden sist gang et lokalt talent slo til i Start-drakta.

 

Guttedrøm

IK Start er den største klubben på Sørlandet, og de fleste ungguttene i begge Agder-fylkene drømmer om og en gang få dra på seg den gule og svarte drakta.

Start har en satsingsmodell for de beste spillerne på Start 2. Her får de trene med a-laget i 3 uker, mens de i 1 uke skal trene med Start 2. Toppspillergruppa som den kalles, består av tre spillere. Men hvor blir det av spillerne som hentes fra egen juniorstall eller lokale småklubber. Faktum er at nesten ingen slår til. Derimot henter klubben stadig nye spillere fra Sør-Amerika, Afrika og Island.

 

Tilbudet er for dårlig

Nicolai Aas (21) var tidligere med i talentsatsingen til Start. Han trente fast med a-laget den gangen og fikk i tillegg 7 kamper i adeccoligaen (1.divisjon).

– Jeg fikk først 3 kamper, men fikk ikke lov til å spille flere kamper fordi jeg ikke hadde a-lagskontrakt. Jeg ble da tilbudt en hospiterings kontrakt som gjorde at jeg spilte 7 kamper pluss noen i cup, forteller Nicolai Aas.

Han ble etter sesongen 2012 tilbudt et ekstra år som hospitant, men valgte heller spill i Arendal FK og 2.divisjon, i stedet for Start 2 og 3 divisjon.

– Tilbudet med å spille for Start 2 i 3.divisjon er ikke bra nok. Trener og treningstilbudet de tilbyr er fra øverste hylle, men Start bør satse på å rykke opp med 2. laget sitt. Da blir det mer attraktivt for unggutter å prøve seg i klubben, sier Aas.

– Hva tenker du om at talentene ikke slipper til?

– Jeg synes det er merkelig at de ikke kommer inn i Cup’en. Det svekker selvtilliten hos talentene.

– Kjenner du situasjonen igjen fra din tid i klubben?

– Ja, jeg følte jeg jobbet hardt og stod på, men jeg fikk ikke den store sjansen.

 

Fornøyd unggutt

Men ikke alle klager over talentsatsingen. Lars-Jørgen Salvesen (18) er en av de fornøyde. Den tidligere Vigør-spilleren er en del av toppspillergruppa.

– Jeg er veldig fornøyd med situasjonen. Bård (Borgersen), John Olav (Norheim) og Robert (Skårdal) hjelper meg videre hver eneste dag, sier Salvesen.

Ungguttene i Start har fått svært få sjanser i år. Hva tenker du om det?

– Grunnen til det er nok fordi treneren mener at vi ikke er gode nok. Om det er rettferdig er veldig vanskelig å si, det er opp til hver enkelt om hva de mener. Men jeg har fått beskjed om at jeg skal bli satset på og forholder meg til det. Jeg både tror og håper jeg får sjansen, sier Lars- Jørgen.

 

Hardt arbeid slår talent

Tidligere i år var det fire spillere i toppspillergruppa til Start. Omar Markovic (20) er ikke lengre med i den satsingen og spiller nå i Lyngdal. Han var også med å senke Start 2 i lokaloppgjøret på mandag.

– Det er alltid gøy å vinne. Det var litt spesielt å score mot gamleklubben, sier Omar Markovic.

Han forteller at han fikk god oppfølging når han var i klubben, men han har lagt merke til at de yngre ikke har fått mye spilletid på A-laget til nå.

– Jeg husker Mons Ivar Mjelde sa til oss at hardt arbeid slår talent. Så det er nok mest opp til spillerne og jobbe hardere på trening så kommer sjansen til slutt, sier Markovic, som nå blomstrer i sin hjemmeklubb.

 

Har tro på modellen

Bård Borgersen jobber som utviklingsleder i Start. I tillegg er han trener for Start 2 og følger talentene i klubben tett. Han har veldig tro på den modellen som Start har bestemt seg for å følge.

– Toppspillergruppa er for de som ligger mellom A-laget og B-laget. Da er de med å trener og lærer fra A-spillerne i de 3 ukene de trener med dem. I den uken de trener med Start 2 skal de vise oss at de er de beste i gruppen og

Bård Borgersen mener toppspillergruppa er et bra tilbud til fotballtalentene. Foto: Cecilie Engh, Sørnett

lære de andre spillerne. Vi gir dem også tett oppfølging på treningsfeltet og hjelper de også med den mentale biten, sier Borgersen til Sørnett.

Start 2 ligger for tiden i 3.divisjon. De fleste lagene i tippeligaen har B-lagene sine i 2.divisjon, og Start er en av få lag som har rekruttlaget sitt i en lavere divisjon.

– Er 3.divisjon er for dårlig utviklingsarena for talentene deres?

– Vi ønsker selvfølgelig å rykke opp til 2.divisjon. Samtidig føler vi at totalpakka er et ganske bra alternativ. Men vi kan bli bedre på utviklingsarbeidet vårt og vi er ydmyke i forhold til det. Men skal man bli en toppspiller må man til en toppklubb, sier Borgersen.