Holocaust-ektepar får ikke bo sammen

  Politikerne i Kristiansand vil ta ansvar for felles bosetning av det jødiske ekteparet Sebastian, som er blant de siste holocaustoverlevende i Kristiansand. Men helse- og sosialdirektøren fraråder dette.

  Ekteparet bor hver for seg. Nå vil de flytte sammen. Foto: Cecilie Engh

  Blant de siste holocaustoverlevende i Kristiansand, det jødiske ekteparet Sebastian, ønsker å flytte til Oslo for å bo sammen på sine eldre dager. I dag er mannen Georg Sebastian (84) bosatt på Bispegra omsorgssenter, og får nærmest daglig besøk av sin jevngamle kone Agnes.

  Kommunen har tidligere sagt nei til felles bosetning av de to utenfor Kristiansand kommune, og helse- og sosialdirektøren står på denne beslutningen. Varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) tok opp saken på nytt under formannskapets møte onsdag for snart to uker siden, og argumenterte for at de to er i en særstilling med sin bakgrunn, og at det kommunale reglementet derfor bør tilsidesettes. – Kristiansand har en skygge over seg fordi vi sendte to jødiske familier til konsentrasjonsleire. Dette er en mulighet til å rette det opp, sa Kristiansen i møtet.

   

  Ønsket dette lenge

  Ekteparet Sebastian har lenge ønsket å flytte til Oslo for å være nærmere det jødiske miljøet den siste tiden de har sammen. Begge er medlemmer av Det Mosaiske Trossamfund. I dag er det kun to slike menigheter i Norge, en i Oslo og en i Trondheim.

  – De ønsker å tilbringe sine siste dager ved det Jødiske bo- og seniorsenteret i Oslo, og det ønsker vi å tilrettelegge for dem, sa Kristiansen til Sørnett for snart to uker siden.

  Mange av politikerne rundt bordet støttet forslaget til Kristiansen, og mente dette handlet om moral og å gjøre det riktige.

   

  Gledelig nyhet

  Da Sørnett møtte ekteparet etter formannskapets møte, og fortalte om politikernes holdning i saken, øynet de håp om å kunne bo sammen i Oslo.

  – Kommunen sa først at de ikke ville betale, men nå ser det ut til å ha snudd. Jeg synes dette er flott, sa Agnes Sebastian da.

  Hun og mannen har bodd i Kristiansand i 57 år, men ønsker altså å flytte til Oslo, hvor de også har familie i nærheten. Ekteparet har bodd fem dager på seniorsenteret i Oslo tidligere, da leiligheten deres i Kristiansand ble pusset opp.

  – Vi likte oss veldig godt der, fortalte Agnes Sebastian til Sørnett.

  Den eldre kvinnen tror det vil bli tungvint å flytte til Oslo, men at det blir bedre for henne og ektemannen, som er svekket av sykdom.

  Er det viktig for dere at synagogen er i nærheten?

  – Nå er vi vant til at vi ikke har synagoge her i Kristiansand, men vi kommer til å bruke den mye i Oslo, sier hun. Synagogen i Oslo ligger rett ved siden av det Jødiske bo- og seniorsenteret.

   

  Kan ikke behandle enkeltsaker

  Helse og sosialdirektør, Lars Dahlen, er sterkt imot å behandle slike enkeltsaker. Det vil koste mye for Kristiansand kommune å flytte ekteparet til Oslo, mener han. Dahlen mener også at likestillingen mellom enkeltpersoner må tas hensyn til. Saken behandles i helse- og sosialstyret på tirsdag, og går deretter videre til politikerne i formannskapet onsdag.