Drømmedag på brannstasjonen

Seksåringene på Presteheia barnehage kan mer om brannslanger, brannbiler og brannsikkerhet enn mange andre.

Spyling er gøy: Barna fikk prøve brannslangen en etter en, med god hjelp av brannkonstabel Morten Nygaard. Foto: Julie Sørensen Molvik

 

Det er en gjeng på ti barn som venter spent utenfor brannstasjonen. Morten Nygaard, en lokal utgave av «Brannmann Sam», har ansvaret for omvisningen ved Kristiansand brannstasjon. Det er stor jubel når han endelig kommer for å vise dem rundt.

Det hele starter ved at barna får på seg sitt eget brannvernutstyr, både jakke og hjelm. Fra først stund er barna veldig nysgjerrige, og spør mange spørsmål. Nygaard svarer tålmodig på alle spørsmål, og viser dem rundt i de forskjellige bilene og utstyret de bruker.

 

Brannkonstabel Nygaard ønsker å høre om barna vet noe om brannsikkerhet:

– Har dere lært noe om brannsikkerhet hjemme?

– Ringe 110 og gå ut av huset, roper flesteparten av barna.

 

Passasjerer i brannbil: Ungene fra Presteheia barnehage fikk sitte på i brannbil, med både sirene og blålys. Foto: Julie Sørensen Molvik

Høydepunkter i kø

Endelig kommer høydepunktet, kjøre brannbil! De kjører i to puljer. Turen i den røde brannbilen faller i smak.

– Syns dere det var gøy å kjøre brannbil?

– Ja, roper alle barna høyt i kor!

– Det morsomste var når han satte på blålys og sirene, sier Sverre Svenkerud (6).

Etter en tur med brannbilen, er det klart for enda ett høydepunkt, nemlig å prøve brannslangen. En etter en får de prøve seg. Med stort trykk på brannslangen og alvorlige, unge brannkonstabler blir hele parkeringsplassen utenfor brannvakta sprøytet full av vann.

 

Brannvernuke

– Vi har brannvernuke i barnehagen, hvor vi skal lære de litt om brannsikkerhet. Derfor er vi på besøk her på brannstasjonen, forteller Birthe Bratland, pedagogisk leder i Presteheia barnehage.

 

Etter endt dag på brannstasjonen, virker det som om brannkonstabelyrket er blitt populært. Flere av barna vil bli brannkonstabel når de blir store. Og det er klar tale hva som hadde vært best.

– Spyle med vann og kjøre brannbil!

 

Ingen brannstang. 

Men en ting flere av barna hadde gledet seg til, var å skli ned den berømte brannstanga. Der setter brannkonstabel Morten ned foten.

– Det er nok litt for høyt for dere, men jeg kan skli ned den så dere får se på, sier brannkonstabelen, og svinger seg ned stangen som forbinder brannfolkenes oppholdsrom med utrykningsgarasjen i første etasje.

 

Gøy med besøk

– Det er veldig gøy med besøk, forteller brannkonstabel Morten Nygaard, som har jobbet ved brannstasjonen i Kristiansand i 22 år.

Hver mandag har de besøksdag på stasjonen. Da er det åpne dører for barnehager og skoler som vil se hvordan brannvesenet jobber.