Laksefiske med flyndre og grillmat

Søndag 1. juni braker det løs langs Otras bredd. Entusiastiske laksefiskere vil på ny prøve lykken i lakseelva som ved munningen renner tvers gjennom Kristiansand by.

 

Laksefisker: Egil Odderstøl peker på den gode fiskeplassen Hølodden på den andre siden av elva. Foto: Henrik Samuel Hansen

 

Sola står høyt på himmelen og maiværet var på sitt fineste når Sørnett gav Otra House i Vennesla et besøk denne uken.

– Mi har åpningsfest her kl. 17.00 den 31. mai, og det kommer godt med folk, forteller Egil Odderstøl som sporty gir oss en oppdatering om den kommende høytiden laksefiskerne går i møte.

Otra House er klubbhuset til Vennesla Jeger og Sportsfiskeforening, og ligger like ved Vigeland Hovedgård langs riksvei 405. Noen av medlemmene har tilsynsoppgaver i forbindelse med laksefiske i elva.

Vennesla: Otra House er et samlingssted under laksefiske. Foto: Henrik Samuel Hansen

 

Otra House: Det sosiale samværet er viktig. En skikkelig grillplass er satt opp ved klubbhuset. Foto: Henrik Samuel Hansen

Rekruttering

– Det er veldig mange unge med. Et ungdomskort koster 100 kroner for hele sesongen, forteller han og bekrefter at ungdom og tilreisende får tips om gode fiskeplasser i elva.

Nedenfor klubbhuset renner Otra og på den andre siden av den glinsende elva av går det en odde ut i vannet.

– Den odden du ser der heter Hølodden. Det er en av de første plassene som fisken stiller seg opp når den kommer opp her. Det er en god fiskeplass, sier den erfarne fiskeren og peker over elva.

 

Annen fisk

– Det er også ål, abbor, ørret, sjøørret, niøye og flyndre i elva. Ja, flyndre har jeg sett når jeg vader, sier fiskeren og smiler.

Niøyene mangler kjever, og som voksne er de blodsugere og åtseletere av andre fisker.

– Niøye ligner på en ål, men er kamuflasjefarget. Den kan suge seg fast og er ekkel, det kan jeg love deg, sier Odderstøl.

Rugg: I klubbhuset henger det en avstøpning av en laks på 12 kilo. Ruggen ble fanget i 2008. Foto: Henrik Samuel Hansen

 

Rugg

Inne i det rødmalte klubbhuset henger det minner fra tidligere fangster. En avstøpning av en stor laks på 12 kg henger på veggen. På ei lita plate under fisken er navn på fiskeren, fiskeart, vekt, dato, og navnet på fiskesluken gravert inn. Tasmanien Devil står det med tydelige bokstaver på nederste linje.

– Det er en liten gul sluk som beveger seg mye i vannet, sier Odderstøl, som tydelig er begeistret over slukens effekt og lokkende egenskaper i vannet.

At det i tidligere tider var langt større laks i elva, kan et eldre bilde på veggen avsløre.

– Er fisken du får på kroken 10 kilo eller tyngre, er det fisken som styrer deg de 10 første minuttene. Det er i hvert fall sikkert, sier han.

I hagen utenfor klubbhuset er det tilrettelagt med bord, sittebenker og utepeis.

– Det blir mye sosialt, og folk samles og griller, sier Odderstøl, og ser tydelig frem til de kommende sommerukene i vannkanten.

 

Fiskekort 

– Personer som skal fiske laks i Otra må ha statens fiskekort og kort for den aktuelle sona i elva, fortelle lederen for oppsynsgruppen i Vennesla Jeger og Sportsfiskeforening Nils Olav Larsen.

Fiskeutstyr som er brukt i andre elver må desinfiseres. Fiskere får kun fiske to laks per dag, og fangsten må rapporteres inn.

– Vi ønsker at folk skal ha det bra, og at de har en god opplevelse i elva, sier Larsen.