Slutt på finværet

Helgens varme sommervær er over for denne gang. Denne uken kan vi forvente oss 15 varmegrader på dagtid, men juni spåes å bli både varmere og våtere enn normalen.

I Kristiansand er det meldt sol på onsdag, og lettskyet resten av uken. FOTO: Arkiv

 

Sørlandet fikk kjenne på strålende sol og sommertemperaturer denne helgen, med temperaturer opp mot 25 grader. Men så varme dager får vi ikke flere av med det første. Utover i uken vil temperaturen trolig holde seg på over 15 grader på dagtid. I juni kan vi forvente oss høyere temperaturer og mer nedbør enn det vi hadde i fjor, ifølge Statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlig.

– Det vil sannsynligvis bli varmere og våtere enn normalen i juni. Vi kan forvente en temperaturøkning på 1-2 grader, og noe mer nedbør enn fjoråret, som målte 75 millimeter. Dette er trenden vi har sett de siste åra, sier Fagerlid.

 

Varmere enn normalen 

Været i Agder denne uka

Mandag

Skiftende bris. På kysten sørvestlig opp i frisk bris, vest for Oksøy av og til liten kuling, i kveld minkende. Pent vær.

Tirsdag

Nordøstlig bris, til dels liten kuling på kysten. Mulighet for noen regnbyger først på dagen ellers stort sett pent vær.

Onsdag

Nordøstlig bris, til dels kuling på kysten. Fra om kvelden skiftende bris. For det meste pent vær. Omtrent uendret temperatur.

Torsdag og fredag

Bris av skiftende retning. Stort sett oppholdsvær, perioder med sol. Omtrent uendret temperatur.  
  • Kilder brukt 26.05.14: Meteorologisk Institutt URL: http://www.yr.no/sted/Norge/Vest-Agder/Kristiansand/Kristiansand/langtidsvarsel.html

Målingene til Kjevik målestasjon viser at det har vært 1.8 grader varmere enn normalen de siste 30 døgnene. Fortsetter mønsteret, kan vi vente oss en gjennomsnittstemperatur på over 15 grader neste måned.

– I juni vil vi se perioder med sol og varme, og perioder som er kalde og grå. Om varmen kommer i starten eller slutten av måneden, er ikke lett å si, forteller Fagerlid.

 

Konsekvenser

Statsmeteorologen mener vi ikke bare bør klappe i hendene for varmere temperaturer.

– Klimaendringene skaper mange utfordringer i verden. Varmen kan skape tørke enkelte steder, og områder med mye vann kan oppleve å få mer. Det er noen få positive konsekvenser, men mange flere negative, avslutter Fagerlid.