Vil ha med flere jenter

Stanken av svette og lyden av hip-hop musikk både kjennes og høres godt i dansestudioet på Samsen kulturhus. Her øver fem dansere på breaking. Kaisa Eide (14) er den eneste jenta på dette kurset.

Trykk på de røde ikonene for å se Lin Van Kaam, Ronny «SlimJin» Hansen og Kaisa Eide danse.

 

På Samsen kulturhus er det full aktivitet i høstferien. Danseinstruktøren, Ronny «SlimJin» Hansen (25), har fått med seg fem dansere på workshopen, men skulle ønske det var flere som hadde dukket opp. Spesielt flere jenter.

– Breaking er en dans for alle, både for gutter og jenter, sier Ronny «SlimJin» Hansen.

I dansestudiet dundrer musikken i takt med pulsen. De fem som har møtt opp, danser hver for seg. Hansen viser først hva de skal gjøre. Danserne følger nøye med.

– Du må tørre å ta steget, det er bare å prøve, sier Hansen.

 

Eneste jente: Kaisa Eide (14) er den eneste jenta på workshopen som holdes i høstferien. Foto: Malin Andersen Emblem

Et godt tilbud

Kaisa Eide danser vanligvis tre ganger i uka og syns dette tilbudet er veldig bra. Eide begynte å danse da hun var liten og elsker å bevege seg til musikken. Hun forteller at det er et godt miljø på Samsen kultursenter og har vært med på samme kurs tre ganger tidligere. Hun savner å danse breakdance med flere jenter.

– Det var flere før, men nå er det ikke mange igjen, sier Eide.

Eide tror grunnen er at det ikke er så mange jenter som vet om tilbudet om breakdance.

– Folk må få vite at det faktisk finnes breakdance i Kristiansand, også for jenter, presiserer Eide. Hun tror det vil bli lettere for jenter å komme på en prøvetime og se på en trening først, deretter prøve selv.

 

Instruktør: Ronny «SlimJin» Hansen ønsker at flere jenter skal begynne med breakdance. Foto: Malin Andersen Emblem

Økt aldersgrense

Ronny «SlimJin» Hansen har selv danset i 9 år. Han har også deltatt i «Norske Talenter» tidligere i år, med gruppen «Fresh som fy». Danse-workshopen har blitt et konsept som skjer hver høstferie, men det er første året Hansen underviser. Tidligere har aldersgrensen vært 10 år, men i år er det annerledes.

– Nå har de økt grensen til 14 år. Det er den gruppen Samsen ønsker å ivareta, for det er når unge folk blir 14 år, at det blir lett å falle fra, sier Hansen.

Hansen har en egen klasse på Brocks dansestudio, hvor det er kun én jente av 30 stykker, som er Eide.

 

Gode tilbakemeldinger

Hansen er veldig flink til å gi gode tilbakemeldinger til danserne når de øver. Han viser de forskjellige bevegelser de kan gjøre og danserne prøver så godt de kan. I speilet kan man se at danserne følger med både på seg selv og på Hansen som viser.

Hansen applauderer når Kaisa Eide får til forskjellige bevegelser han har vist henne.

 

Enig: Lin Van Kaam synes også flere jenter bør delta på kurset. Foto: Malin Andersen Emblem

Pendler

Også Lin Van Kaam (17) synes det burde være flere jenter innenfor breakdance. Van Kaam bor i Arendal og må pendle til Kristiansand for å danse denne typen.

– Det er veldig viktig at det er et slikt tilbud i Kristiansand, sier han. Selv om han skulle ønske et slikt tilbud også var i Arendal.

Han mener man aldri blir ferdig med å danse, det er alltid noe nytt å lære. Van Kaam danser alt fra ballett og jazz til hip-hop og breakdance.

– Før var det sånn at jenter danset ballett, mens gutter danset breakdance. Men nå har det blitt sånn at gutter også danser ballett, og da burde også flere jenter begynne med breakdance, sier han.

Han mener at det ikke finnes noen begrensninger for jenter i denne type dans.

– Jenter kan gjøre alt vi gutter kan, avslutter han.

 

Under kan du se film fra danse-workshopen på Samsen kultursenter:

http://youtu.be/iPIaKdq_TDs