– Vi tar ikke problemet om korrupsjon alvorlig nok

Det er viktig at kunnskap og informasjon om hverdagskorrupsjon økes og føres inn på universitetene mener Helge Kvamme, tidligere etterforskningsleder for Økokrim.

Helge Kvamme var tilstede under et seminar på UiA i går som omhandlet korrupsjon. Foto: Pia Charlotte Fredriksen

– Konsekvensen for at vi ikke snakker om korrupsjon kan være at vi tenker dette er en problemstilling som gjelder mange andre land, men ikke oss. Vi kan derfor få en litt naiv holdning til utfordringer rundt korrupsjon, sier Helge Kvamme, leder for gransking i advokatfirmaet Selmer.

Tilstede i Norge

Han mener derfor det er viktig at fokuset starter allerede på universitetene og at det er et sterkt behov for handling. Til tross for at korrupsjon i størst grad er utbredt i land som Somalia, Sudan og Afghanistan, er det også tilstede i Norge.

– Vi bør være glade for at vi ikke har en korrupt stat, korrupte politikere og politi, poengterte Kvamme. – Men norske firmaer er en del av dette, sa han under seminaret.

Viktig problemstilling

Marius Jones, president for ISFiT, understrekte viktigheten av valgfag som omhandler korrupsjon. Foto: Pia Charlotte Fredriksen

Den Internasjonale Studentfestivalen i Trondheim (ISFiT) reiser til universiteter i Norge for å understreke viktigheten rundt kunnskap om korrupsjon blant studenter.

I går var de til stede på UiA der president for ISFiT, Marius Jones, fortale at korrupsjon også finnes i våre instutisjoner og mener kunnskap rundt dette burde være en del av pensum.

– Norge liker å tenke at vi ikke er korrupte. Vi tar ikke problemet om korrupsjon alvorlig nok, sa Marius Jones under seminaret.

Valgfag inn på universiteter

Universitetet i Agder tilbyr emnet «The Political Economy of Corruption». ISFiT håper flere norske universiteter tilbyr valgfaget i framtiden.

Marius Jones mener korrupsjon er en problemstilling man ikke møter så ofte som student, men som man kan møte i arbeidslivet.

– Det er viktig med forberedelse i studietiden før man møter de utfordringene i arbeidslivet. Jeg tror bedrifter vil tjene godt på å ha ansatte som vet noe om korrupsjon, forteller han til Sørnett.

 

Seminaret har allerede tatt turen innom Bergen og Stavanger, og skal videre ta turen til Oslo, Ås og Tromsø før det avsluttes i Trondheim.

 

Se intervjuene her: