Vil at tiggerne skal betale for å tigge

Gateselgere i Kristiansand må betale 200 kroner daglig for å selge varer i byen. Vidar Kleppe og Demokratene mener at tiggerne bør gjøre det samme for å få lov til å be om penger.

– Det jeg mener er at jeg vil at vi skal få inn likebehandling. Men så er det jo en kjent sak at jeg og Demokratene mener at den aggressive og pågående tiggingen som skjer i Kristiansand skaper mye problemer for vanskeligstilte, folk som har problemer med å gå og folk som ser dårlig, sier Vidar Kleppe.

Motbør

Demokratene får motbør av Kristiansands varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF).

– Vi kan ikke be tiggerne betale 200 kr pr dag for å stå i byen, når de ikke har råd til det. Da er det fort gjort at de begynner med noe annet og da mest sannsynlig en form for kriminalitet, sier Jørgen Kristiansen.

– Det skjer allerede i byen, blant annet med narkotika så det kan Jørgen Kristiansen gå  å melde ifra til politiet med engang, svarer Vidar Kleppe.

Kari Klingsheim ved Frelsesarmeen. Foto: Arkiv

Veldig synd

– Om det blir sånn Demokratene vil ha det, er det veldig synd. Vi har oppfordret tiggerne til å lage noe som man kan selge istedenfor å bare tigge, sier Kari Klingsheim fra Frelsesarmeen.

Klingsheim er enig med Kristiansen i at et krav om 200 kroner hver dag kan få tiggerne til å gå andre ulovlige veier for å skaffe seg penger. –  Dette er Demokratenes vei for å få tiggerne ut av byen, sier Klingsheim.

Tiggerforbud

Før stortingsvalget lovte FrP og Høyre at det skulle bli et nasjonalt tiggerforbud, men det går ikke igjennom fordi KrF og Venstre blokkerer det. Det er opp til den enkelte kommune om man vil ha tiggerforbud, dette er noe Kleppe har tatt opp flere ganger. Men hver gang har bystyret i Kristiansand avvist tiggerforbudet..

– Siden forslaget om å nekte tigging ikke går gjennom i bystyret, så er det dette muligheten vi har, sier Vidar Kleppe.