Håpløst kosthold blant narkomane

Kostholdet til rusmisbrukere består stort sett av sukker. Lege Dagfinn Haarr mener hjelpetiltak bør iverksettes.

Haarr oppfordrer helsemyndighetene til å starte ernæringskurs for rusmisbrukere. Han forteller om unge og godt voksne mennesker som har et totalt håpløst kosthold, der dagens måltider

Foto:Henriette Mordt
Lege Dagfinn Haarr Foto:Henriette Mordt

består i stor grad av boller og cola. Alle næringsstoffene uteblir. Kroppen mangler stort sett alt: protein, karbohydrat, jern, D-vitamin. Haarr beskriver situasjonen som sørgelig.    

– Disse menneskene mangler elementær kunnskap om mat. Mange har nesten aldri spist middag rundt et bord med god mat og hygge, sier Haarr.

Etterlyser kunnskap

Han etterlyser et støttetiltak rundt rusmisbrukere og kosthold.

– Dette er mennesker som ikke har ork, evner eller kunnskap til å lage mat, sier han.  

Haarr er klar på at det er mange problemstillinger innenfor rusproblematikk, kosthold er absolutt et av dem. Han oppfordrer pasientene sine til å erstatte det store sukkerinntaket de fleste har med protein og karbohydrater. Problemet i følge Haarr er at disse pasientene velger den enkleste løsningen, nemlig kosttilskudd fremfor å lage maten selv.

Rusmisbrukere kjøper proteiner

Johannes Myre, daglig leder ved Hardcore Dealer, bekrefter at han har en del rusavhengige kunder som handler protein tilskudd. Butikken har eksistert i tre år og han selger bare mer og mer til nettopp denne kundekretsen. Han tror selv det er fordi budskapet om denne lett drikkelige shaken spres i miljøet.

– Det er en enkel måte og få i seg næringsstoffer kroppen mangler. Kundene kommer ofte etter anbefaling fra legen og det er også en rimelig kost i forhold til næringsinnhold, forteller Myre. 

Produktet han selger mest av heter Bigg Mass og det består av proteiner og karbohydrater.

Foto: Henriette Mordt
Det populære proteinet: det er dette produktet som er mest ettertraktet blandt rusmisbrukerne. Foto: Henriette Mordt

– Dette gir dem en metthetsfølelse og energi. Allikevel uteblir all form for vitaminer og mineraler og derfor blir de ofte syke. De er ofte veldig tynne og spiser man masse protein uten og trene på siden, vil det vanligvis føre til vektøkning, forteller Myre.

Daglig leder ved Life helsekos, Magnhild Solheim, kan også bekrefte at de har noen kunder i denne gruppen. Hun sier de ofte er svært tynne og syke. Hun har også opplevd heroinister som er svært opptatt av sunn livsstil og helsekost.

– Hun forteller at disse menneskene får færre av de ytre skadene rusmisbrukere ofte får, kroppen ser sunnere ut.