Barn trenger ikke det dyreste utstyret

Idrettsklubber i Kristiansand mener at det ikke er behov for dyrt utstyr for å gjøre det og håper at barna ikke føler et press på å kjøpe det dyreste utstyret.

 

– Jeg tror ikke barna opplever et press

– Det viktigste er hva du gjør med skoene, ikke hva skoene gjør med deg, sier  Mattias Andersson, spillerutvikler for Start. Han sier likevel at det er viktig å ha rette sko til rett underlag og at de sitter bra.

Jarle Ausland, som har hovedansvar for eliteutøverne i Oddersjaa SSK, er enig i at utstyret har ikke så mye i si for de yngste, men sier at det har større betydning jo eldre du blir.

Jarle Ausland, hovedansvarlig for eliteutøverne i Oddersjaa SSK. Foto: Oddersjaa SSK

– Hvis du skal bli best i Norge og er 19-20 år, stilles det derimot mye større krav til utstyr, forteller Ausland. Han mener det er viktig å poengtere at det ikke trenger å være det nyeste, men at det bør være bra.

– Tror du barna opplever et press på å ha dyrt utstyr?

– Nei, ikke egentlig. Vi er ganske bevisste på at vi ikke har noe fokus på det. Vi informerer foreldre om at barna trenger to par ski, et til klassisk og et til skøyting, når de har passert 11 år, sier Ausland.

Han forteller at de også informerer om at finn.no er fin side og at de har også byttekvelder internt i klubben.

– Det er vårt fokus. Jeg tror ikke at barna opplever et press, forteller Ausland.

Han mener at det finnes rimelig pakkeløsninger for barn i alderen 11-13 år som vil gå skirenn. Det er også en mulighet til å kjøpe brukt.

 

Les også: Populært med brukt skiutstyr

 

Skal være så billig som mulig

Daglig leder i IK Våg, Thorbjørn Knutsen, er opptatt av at klubben skal være for alle og at utstyret skal være så billig som mulig.

På spørsmålet om hvor mye penger man bør bruke på utstyr sier Knutsen at man kan betale en klubbpakke for å få alt utstyret man trenger for 590 kroner, ekskludert sko og leggbeskyttere.

– I pakken får du det du trenger for å trene, i tillegg til lagdrakter, forteller Knutsen.

– Trenger utøvere å kjøpe dyrt utstyr for å holde seg i teten?

– Nei, konstaterer Knutsen.

VG har en pågående debatt om at det blir brukt for mye penger på dyrt utstyr til barn.

– Hva tenker dere om dette?

– Vi vil alltid ha foreldre som ikke trenger å tenke på penger og som tenker det er viktig at barna sine får det beste til en hver tid. De glemmer gjerne at det er vel så viktig å utvikle gutten eller jenten oppå skiene som det som er under, og tenker at det er bare å kjøpe det dyreste så vil de gå fort eller holde på lenger, det er korttenkt og min erfaring er at det er et fåtall foreldre som tenker sånn, avslutter Ausland.