Google street view i Kristiansand

Nå er du kanskje en av dem som kan finne et klart bilde av huset ditt eller kanskje av deg selv, hvis du var tilstede i gatene når Googles biler kjørte rundt og fotograferte i vår.

E 18: Krysset ved Shell i Kristiansand sentrum FOTO: Google street view
E 18: Krysset ved Shell i Kristiansand sentrum FOTO: Google street view

Ved lanseringen til ” Google Street View” i USA og Storbritannia i fjor fikk Google mye kritikk for å ha tatt bilder av folk i uheldige situasjoner. Det ble lagt ut bilder av biler med synlig registreringsnummer og folk som lå og solte seg, uten anelse om at de ble fotografert.

Mediarådgiver Lars L. Sandell mener Google har et stort ansvar i forbindelse med det nye konseptet

– Jeg er i alle høyeste grad for personvern. I dages samfunn, der informasjon sprer seg ekstremt hurtig, er dette viktigere enn noen gang. Dersom bildene er av en kvalitet som gjør at de kan misbrukes, er dette et klart overtramp mot folks personvern. Det er opp til Google å sørge for at dette ikke skjer, sier Sandell

«Street View» er en del av Google Maps, der du kan se gatene som de er i virkeligheten og det skal gjøre det lettere for folk å finne fram. Dette er en avansert variant av det Finn.no allerede tilbyr i Oslo og Trondheim, på sine nettsider.

Begrenset tilgang

Bilene fra Google tar bare bilder alle kunne ha tatt, og beveger seg ikke inn på sperrede områder og gangveier

– Det er jo snakk om bilder av folk som har kjørt på offentlige vei dette her. Dette er ikke nytt i Norge, dette har jo Sesam hatt lenge. Du får ikke mye tilleggsinformasjon i forhold til andre karttjenester og Google har lovet å gå gjennom bildene og sladde ansikter, bilskilt og lignende, sier Gunnel Helmers, fra informasjonsavdelingen på Datatilsynet til Sørnett.

Vesterveien i Kristiansand i vår.  FOTO: Google street view
Vesterveien i Kristiansand i vår. FOTO: Google street view

Alle har muligheten til å rapportere inn dersom de oppdager et bilde av seg eller kjente som er støtende, eller hvis Google har glemt å sladde et ansikt eller et bilskilt. Hvor enn du befinner deg i «Street view» kan du trykke på Report a problem og fylle ut et skjema for å rapportere.

Er ikke bekymret

En av beboerne som allerede har fått huset sitt ut på nettet, Leif Josephsen, sier at til tross for gode og tydelige bilder av huset hans er han ikke bekymret for at det skal ha konsekvenser for privatlivet. Han mener det ikke er et stort problem.

-Jeg synes ikke dette virker noe verre enn tidligere nettsteder som har gitt tilgang på bilder. Tankekorset ligger vel ved om det er nødvendig å ha så mange forskjellige muligheter til å finne hus og gater på internett.  Josephsen påpeker at han synes det er en grei måte å finne frem til nye steder på.

Begrenset søk i Vest-Agder

Per dags dato er det bare rundkjøring ved E 39 ved Hellemyrbakken mot Kristiansand, riksvei 41 og videre på E 18 gjennom Vest- of Aust-Agder man kan se bilder fra.

Google opplyser at det vil bli mulig å bruke ”Street View” over hele Kristiansand, men datoen for dette er ikke ennå kjent.

Her kan du se om du finner ditt hus

http://maps.google.no/