To personer ved UiA utvist

De to forskerne på Universitetet i Agder som ble utvist fra Norge har nå forlatt landet.

To forskere på Universitet i Agder har blitt tvunget ut av landet, fordi de var til fare for rikets sikkerhet. Foto: Arkiv.

Personene skal være en ansatt professor med statsborgerskap i et europeisk land, mens den andre personen fra Kina sies å være en doktorgradsstipendiat. De ble sendt ut av landet fordi de ble sett på som en trussel for Norges sikkerhet.

Det var justisminister Anders Anundsen (FrP) som bestemte dette 16.januar  Sist helg fikk de frist til å reise ut av landet.

Anders Anundsen har ikke avgitt noen kommentar på saken selv, men Jøran Kallmyr, statssekretær, skriver følgende i en uttalelse til Fædrelandsvennen.

-Det er viktig å motvirke faren for at visse stater og terrorister skal tilegne seg og bruke masseødeleggelsesvåpen. Både ved å få tilgang til innsatsvarer til masseødeleggelsesvåpen, men også å tilegne seg kunnskap om mulig produksjon og bruk av slike deler eller innsatsvarer til slike våpen.

-Norge er internasjonalt forpliktet til å hindre at slik kunnskap spres til stater eller mulige terrorister som kan ha som hensikt å ta slike våpen i bruk. Departementet kan ikke kommenter enkeltsaker hvor personer er nektet opphold i Norge, heter det i uttalelsen.

Kineserens oppholdstillatelse i Norge varte i utgangspunktet til 31.januar, men han ble utvist en uke tidligere. Forsvarer, Nils A Grønås, bekrefter til Fædrelandsvennen at klienten er ute av landet.

– Min klient er nå hjemme i Kina. Statssekretærens uttalelser forsterker bare min kritikk. Min klient har aldri jobbet med masseødeleggelsesvåpen. Han har de siste tre årene jobbet med en doktorgrad om vindmøller ved UiA, sier Grønås.

Professoren med europeisk statsborgerskap har arbeidet med utregninger i matematikk, og har et solid navn innenfor forskernes miljø. Sammen har den kinesiske stipendiaten og professoren deltatt på konferanser og foredrag sammen i Usa.

Direktøren på UiA, Tor A. Aagedal, mener at de har fulgt med på forskningen, og forundrer seg over situasjonen forteller han til NRK Sørlandet.

– Vi er overrasket. For vi har undersøkt forskningen og sett på fakta i saken. Vi kan ikke se det er grunnlag for utvisning, sier direktør for Universitetet i Agder (UiA). Tor A. Aagedal til NRK.no.