– Så ekstrem at jeg ikke klarer å høre på

Rundt 150 demonstrerte mot Pegida og rasisme mandag kveld.

«Ingen rasister i våre gater». Ny mandag, nye demonstrasjoner i Kristiansand sentrum. FOTO: Mats Myredal Thorsen

– Pegidas budskap kan føre til vold på begge sider. De girer ekstremister med sitt hatbudskap. Det må de slutte med, sier Rehan Ashraf (30) fra ungdomsgruppen til Muslimsk Union i Agder.

Rehan Ashraf demonstrerte mot rasisme mandag kveld. FOTO: Mats Myredal Thorsen

Mandag gikk han i tog, sammen med rundt 150 andre, mot rasisme og for toleranse på Nedre Torv i Kristiansand.

– Arne Tumyr i Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) er så ekstrem at jeg ikke klarer å høre på. Det blir ikke fred av slikt, sier Ashraf.

 

– Et slimslør over landet

På Øvre Torv, skilt av politi fra motparten, hadde Pegida sin demonstrasjon. Der spådde nevnte Arne Tumyr at konsekvensene av dagens innvandringspolitikk vil ramme våre barnebarns barn.

– Det ligger et slimslør over landet hvor man ikke tør å si hva man mener, advarte Tumyr i sin appell med henvisning til sine meningsfeller som ikke tør å stå frem.

Kathe-Tove Haugrud (t. v.) ledet an i Pegidas marsj. FOTO: Mats Myredal Thorsen

Dagens marsj var den andre i rekken etter forrige mandags konfrontasjoner.

20 personer hadde møtt frem for å støtte Pegida og deres initiativtaker Kate-Tove Haugrud. Hun er fornøyd med oppmøtet og er forberedt på mange mandager fremover på Torvet.

– Vi kommer til å stå her hver mandag fremover. Målet er å vekke de folkevalgte til å innføre en strengere innvandringspolitikk og prioritere mer ressurser til integrering, sier Haugrud.

 

– De har ikke peiling

Vidar Kleppe (Demokratene), leder av kontrollutvalget i fylkeskommunen og kommunen, holdt en engasjert appell til støtte for Pegida.

Vidar Kleppe høstet applaus hos Pegidademonstrantene. FOTO: Mats Myredal Thorsen

Med megafonen i hånden addresserte han motdemonstrantene på andre siden av Torvet og sa de ikke har peiling på utfordringene vi står ovenfor med frie grenser i Europa.

– Vi vil ha islamistene ut av landet, ikke på landet, sa han når han snakket om Mullah Krekar.

Til Sørnett TVs utsendte etterlyste Kleppe en skikkelig diskusjon med motdemonstrantene.

–  De står og skriker, men er for feige til å møtes ansikt til ansikt, mente han.

 

Bred koalisjon av motdemonstranter

F. v. Sol Storkås (16) fra Lund, Jakob Nome (17) fra SU og Vågsbygd, Thea Otolie Olsen (17) fra Lillesand, Johanne Eriksen Saltnes (17) fra Risør, Hanna Vandeskog (16) fra Arendal og Mina Strand Fjeldheim (17) fra Hellemyr. FOTO: Mats Myredal Thorsen

Facebookgruppen «Kristiansand mot rasisme» hadde, som forrige mandag, tatt initiativ til motdemonstrasjon. En bred koalisjon av politiske organisasjoner fra Rødt til Unge Høyre i det politiske spekteret, samt interessegrupper hadde sluttet seg til arrangementet. Eva Derbichev (AUF) og Stefan Christian Avila (KrFU) var blant appellantene.

– Vi må finne oss i at vi lever i et flerkulturelt samfunn. Mennesketverdet er viktigere enn noen gang, sa Avila fra scenen.

Mina Strand Fjeldheim (17) fra Unge Venstre var konferansier for anledningen. Hun mener meddemonstrantene fra SOS Rasisme går for langt.

– Pegida skal få lov til å mene det de mener. Vi bruker vår ytringsfrihet til å si at vi er uenige med dem, sier Fjeldheim til Sørnett.

Innsatsleder Tom Einar Gausdal hadde full kontroll. FOTO: Mats Myredal Thorsen

Eilev Dekko fra SOS Rasisme fortalte Sørnett i forrige uke at de mener Pegida står for rasistiske og fascistiske uttalelser som må forbys. Han mente ytringsfriheten ikke burde beskytte slikt.

 

– God dialog

Politiet og innsatsleder Tom Einar Gausdal hadde ingen problemer med de marsjerende.

– Vi har hatt tilstrekkelig med mannskap og god dialog med partene, sier han.

Begge sider av Torvet meldte at de vil møte igjen neste mandag til samme tid.