Forskerpris for DNA-artikkel

- En hyggelig overraskelse, sier prisvinner Thomas Hundhausen fra UiA. Han vant bioingeniørpris for beste vitenskapelige artikkel.

Prisvinnerne f. v. Thomas Hundhausen, Audun Slettan, Nancy Lacsamana og Uraiwan Tedenes. FOTO: Privat

Fagmiljøet ved bioingeniørutdanningen på Universitetet i Agder (UiA) og Avdeling for medisinsk biokjemi ved Sørlandet Sykehus vant Bioingeniørens pris for beste vitenskapelige artikkel. Premien var 5.000 kroner.

 

– Velkommen annerkjennelse

Hovedforfatter av artikkelen var Thomas Hundhausen, spesialist i immunologi og transfusjonsmedisin og førstelektor ved Universitetet i Agder. Med seg på laget hadde han førsteamanuensis på UiA, Audun Slettan, og de to tidligere bachelorstudentene Nancy Lacsamana og Uraiwan Tedenes.

– Prisen er en velkommen anerkjennelse for bioingeniørutdanningen på Universitetet i Agder og avdeling for medisinsk biokjemi ved Sørlandet Sykehus, sier Hundhausen til Sørnett.

 

Gjør DNA-analyse billigere

Den prisvinnende artikkelen handler om en studie hvor forfatterne prøvde ut en ny metode for å teste DNA og blod. Dette kan gjøre DNA-analyser billigere og mindre komplisert.

Audun Slettan forklarer at LAMP er en metode for å påvise og analysere DNA-molekyler. Med denne teknikken kan man kopiere DNA  fra noen ganske få molekyler til enorme mengder, slik at det lettere kan studeres.

– En dråpe blod eller spytt inneholder nok celler til at metoden kan benyttes. Fordelen med LAMP er at man ikke trenger dyre og avanserte maskiner, slik at analysen kan foregå på institusjoner og i land der slikt ikke er tilgjengelig, sier han.

 

Noen få dråper blod er nok

Artikkelen viser at LAMP kan brukes til å bestemme hvilken rhesus-blodtype en person har.

– Noen få celler fra et foster vandrer over til morens blod. Dersom fosteret er rhesus positivt og moren er rhesus negativ, kan dette føre til komplikasjoner. Ved å analysere noen dråper av morens blod, kan man påvise fosterets DNA og finne hvilken rhesus-blodtype dette har. Artikkelen indikerer at LAMP er følsom nok til at dette kan gjøres i fremtiden, forklarer Slettan

Kåringen ble offentliggjort 1. februar. Bioingeniøren er et vitenskapelig tidsskrift og et medlemsblad for NITO Bioingeniørfaglig institutt, med et opplag på cirka 6500.