2,5 ganger mer nedbør i Januar

Rapporten fra Meteorologisk institutt om været for januar 2015 er klar, og den friker langt fra normalen.

Vått, vått, vått og atter vått. Slik kan man oppsumere været i januar 2015. Foto: Arkiv

I januar måned kom det svært mye nedbør, sammenlignet med hva som er normalt i Kristiansand. Totalt kom det 309,5 millimeter nedbør i Kristiansand, mens normalen ligger på 121,0 millimeter nedbør. Det vil si 2,5 ganger så mye som normalt. Over halvparten av normalen kom på bare en dag i Kristiansand. 3.januar pøsregnet det ned hele 62,1 millimeter nedbør.

– Det kom mye nedbør og var veldig, veldig vått i januar i Kristiansand. Det var hele 25 dager med nedbør. Det er jo unormalt, konstaterer Stein Kristiansen, førstekonsulent i Klimadivisjonen på Meteorologisk institutt.

– Har du noe forklaring på det uvanlige været?

-Nei, ikke annet enn at det lavtrykket som har kom til landet stort sett kom i Sør-Norge. Derfor har det kommet mest nedbør i Sør, men det er ikke noe dramatisk i dette.

Gjennomsnittstemperaturen i Kristiansand i januar lå på 2,1 plussgrader. Det er 3,8 grader høyere enn normalen på -1,7 minusgrader for byen på Sørlandet. På det varmeste var det 10,2 varmegrader i Kristiansand på andre nyttårsdag. Mens den kaldeste temperaturen ble registrert 23.januar med -9,4 minusgrader. Altså et sprang på 19,6 grader.

-At det er 3,8 grader varmere enn vanlig, skyldes at det har vært veldig mildt, forteller Kristiansen, enkelt og greit.

Vinden i årets første måned var nokså sterk, uten at det er langt unna hva som er vanlig. Gjennomsnittsvinden lå på 4,7 meter per sekund. Den sterkeste vinden kom med ekstremværet «Nina» 11.januar og blåste til 16,1 meter per sekund.  Til sammenligning var den sterkeste vinden i 2014 på 18,2 meter per sekund, 10.desember.