Utvisningen kan skade Norges rykte mener Kina

Kina raser mot Norge etter at to personer med tilhørighet til Universitetet i Agder ble utvist fra landet.

Det var her på Universitetet i Agder de to forskerne jobbet. Foto: Arkiv.

De kinesiske myndighetene reagerer på utvisningen til Norge av to personer med tilknytting på Universitetet i Agder. Tirsdag gikk Ma Qiang, politisk attache ved Kinas ambassade, opp i Utenriksdepartementet for å protestere, skriver det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

-Kinesisk UD og Kinas ambassade i Norge er dypt bekymret over denne saken og mener utvisningen av den kinesiske stipendiaten var totalt grunnløs og urimelig, sa Ma til Xinhua etter besøket i UD, skriver NTB.

Ma slo fast at Kina opplever utvisningen som en krenkelse av den forskerens rettigheter og at den akademiske friheten er brutt. Det skader ryktet til Norge, mener Ma.

– Det skader Norges rykte og oppfatningen av Norge i den akademiske verden. Det vil også få negative følger for det bilaterale forholdet mellom Kina og Norge, sier Ma.

Advarselen fra Kina kommer samme dag som PST offentliggjorde at de Kina og Russland kan overvåke Norge.

Det var helgen for to uker siden en forsker fra Kina og forskerens veileder, en professor med bakgrunn fra et europeisk land, ble utvist av Norge. Årsaken var at de kunne være til fare for Norges sikkerhet. Den kinesiske studenten forsket på vindkraft i to år ved UiA. At de kunne holde på med noe som ville benyttes i militær sammenheng ble avvist.