Nå blomstrer det snart i byen

18.000 blomster skal snart pryde gatene i Kristiansand. På Parkvesenets gartneri i Kristiansand har de jobbet et helt år for at blomstene skal bli klare til sommeren.

Parkvesenet setter ut de første blomstene før sommeren. Foto: Annicken Fredriksson

– Forventningene er alltid store hos folk i Kristiansand, sier Jeanett Spelich, gartner ved parkvesenets gartneri.  Hun forklarer hvor mye arbeid det faktisk ligger bak de flotte plantene som pynter opp byen hver sommer.

Jeanett Spelich, forklarer hvor mye arbeid som ligger bak dyrking og vedlikehold. Foto: Annicken Fredriksson

Kommunen bruker om lag 600.000 kroner hvert år på blomster og planter som skal settes ut i de mange gatene i Kristiansand. I tillegg til dette er byens forretninger med på å betale om lag 500.000 kroner for å være med på å bidra til å få byen til å blomstre.

Vedlikehold

-Det er jo jobb hele året. Det er veldig mye vedlikehold og rengjøring, noe som er en viktig del av jobben, sier Spelich.

I tillegg skal nye planter og blomster dyrkes fram og ferdigstilles før neste års bruk. Noen blomster er allerede å se i byen. Og i slutten av mai, begynnelsen av juni vil resten settes ut i gatene.

Masse blomster klargjøres før de settes ut i gatene. Foto: Annicken Fredriksson

– Heldige

Merete Eikild mener innbyggerne kan få en helsegevinst av blomstene. Foto: Annicken Fredriksson

-I Kristiansand er vi heldige, sier Merete Eikild fra Parkvesenet.

Hun forteller at flere forretninger og enkeltpersoner er med på å betale for byens blomster, som et slags «spleiselag». Kvadraturforeningen i Kristiansand er en av de største aktørene som er med på å betale for blomstene.

– Vi ser på byen som en viktig visuell verdi for våre kunder for å skape en stemningsfull opplevelse av Kristiansand sentrum, sier leder for kvadraturforeningen, Harald Andersen.

– Helsegevinst

Merete Eikild påpeker at bare vanning og vedlikehold av plantene som allerede er i gatene tar opp mye tid og ressurser.

Vedlikehold er parkvesenets jobb, og til dette brukes store vanningsbiler som er ute ca. en dag i uka. Hun mener blomstene betyr veldig mye og  kan påvirke innbyggernes helse positivt.

– Folk sier de bare må gå gjennom parken før de går på jobb for å få ekstra inspirasjon.