Kvalitetsstrender i Kristiansand

Blå flagg skal nok en gang heises på Bystranda og Hamresanden. Kristiansand har nemlig fått kvalitetssikret disse strendene for badende sørlendinger og turister før sommeren.

Kristiansand Kommune sin søknad om å få Blått Flagg-sertifisert Bystranda og Hamresanden har blitt innvilget for 2015. Dette betyr at strendene har oppfylt kravene for å være rene og trygge strender.

– Vi er veldig glade for å fått et slikt kvalitetsstempel på to av våre strender. Vi ser det blir brukt som et kvalitetsstempel for strandgjester, så det er positivt at de kan være sikre på at disse strendene er av høy kvalitet, sier driftssjef i kommunen, Kurt Tange Jensen.

Dette er Blått Flagg

  • Blått Flagg er en miljøsertifiseringsordning for marinaer og strender.
  • Sertifiseringsordningen setter svært strenge krav innen sikkerhet og service, miljøledelse, vannkvalitet, informasjon og opplæring.
  • Blått Flagg sertifiseringen gjelder for en sesong. I Norge varer Blått Flagg sesongen fra 5. juni til 31. august.
  • Søkere blir vurdert av en norsk jury som sender sin innstilling til en internasjonal jury.
  • Tiltak fra Foundation for Environmental Education (FEE) som tilbyr internasjonale programmer for miljøsertifisering.
Kilde: fee.no

Blått Flagg-koordinator, Marit Kjellesvik er fornøyd med Kristiansand sin innsats med å opprettholde høy kvalitet på strendene.

– To Blått Flagg-sertifiserte strender er ganske bra, og jeg berømmer byen for dette. Med tanke på strendene som er i Kristiansand, skulle gjerne sett at kommunen sender inn flere søknader for å få flere sertifiserte strender, forteller Kjellesvik.

Men Jensen mener kommunen må prioritere.

– Vi har gode muligheter for å gjøre flere strender i byen miljøsertifiserte, men vi har hovedfokus på disse to. Det er kostbart å vedlikeholde, renovere og sørge for tilrettelegging for rullestolbrukere og så videre. Vi har i tillegg samarbeidet med miljørett og helse innenfor kommunen for å ta vannprøver. Vi må rett å slett prioritere de mest populære strendene, sier Jensen.

Høye krav

– Det stilles høye krav for å få Blått Flagg-sertifiserte strender. Det er over 30 krav som stilles for å kunne godkjennes. Omtrent halvparten av søknadene som kommer inn blir godtatt, sier Kjellesvik.

Kjellesvik forteller at kravene som stilles går blant annet på vannkvalitet, rene omgivelser, fasiliteter og livreddingsutstyr. Asker har vært den kommunen som har hatt flest Blått Flagg-sertifiserte strender med fire stykk.

Kommunens hjemmesider skriver at begge flagg-strendene i Kristiansand har klart kravene i flere år.