Utstilling for bevisstgjøring

I forbindelse med den nasjonale strandryddedagen 9. mai jobber nå seks kunstnere for å bevisstgjøre folk om hva som faktisk havner i sjøen.

Sprengkabler: Kunstnerne i Kunstitusjon forteller at de har funnet sprengkabler på hver eneste strand de har hentet søppel. Foto: Jeanette Brubakken

 

Kunstitusjon er en gruppe på seks kunstnere som jobber sammen om et prosjekt i forbindelse med den nasjonale strandryddedagen.

– Vi ble spurt om å være med på prosjektet av Cultiva ekspress og Kristiansand Kunsthall, forteller Nina Hove.

Siden strandryddedagen har de sammen med Avfall Sør vært rundt og samlet inn materialer og søppel som har blitt plukket opp av store og små fra hele Kristiansand. På Samsen Kulturhus har de samlet opp alt fra sprengkabler, isopor, båtmotorer og fiskegarn.

Gjenstandene skal brukes i Kristiansand kunsthall på en utstilling kalt Arrivals, men det legges vekt på at det ikke er søpla som er kunsten.

– Det er ikke slik at vi synes at søppel er så veldig vakkert, for det gjør vi ikke. Det er mer arbeidet bak som er kunsten, og utstillingen skal bidra til sette fokus på hva som faktisk havner i sjøen, forteller Ylve Thon.

Årets strandryddedag hadde rekordstort oppsluttning, og med utstillingen håper Kunstitusjon å vekke engasjementet hos folk.

– Det som er så fint er at folk kan bidra til miljøvern på en praktisk måte med å være med selv, forteller Thon.

Åpent hus

23 mai åpner utstillingen, og frem til 29. mai vil det være åpent hus i Kristiansand kunsthall.

– Vi jobber med materialene mens utstillingen er åpen, så det blir en slags «work in progress» installasjon, forteller Hove.

I Kunsthallen får publikum se hva problematikken går ut på. Hove forteller at det som blir plukket opp som regel blir destruert med en gang, men at publikum nå kan få se med egne øyne hva som faktisk havner i sjøen.

– Det sies at det til sammen flyter en øy av søppel på størrelse med Texas, forteller Thon.

Kunstitusjon kaller selv prosjektet for «kunstaktivisme», og Thon forteller at det som kunstner er fint å kunne gjøre noe så meningsfylt som miljøvern.

Planlegger: F.v: Jorann Abusland, Ylve Thon og Nina Hove. Foto: Jeanette Brubakken.

Planleggingen av prosjektet er i full gang, men kunstnerne kan enda ikke si akkurat hvordan utstillingen blir.

– Vi sitter med et kart og prøver å planlegge, men det er enda mange poser som ikke er åpnet enda, så vi må nesten bare se, forteller Jorann Abusland.

Utstillingen holder åpent til og med 29. mai i Kristiansand Kunsthall.