Et nødvendig tilbud for fedre

På Barnas Stasjon arrangerer Blå Kors en pappagruppe to mandager i måneden. For Jon Gunnar Jensehaugen og de andre er tilbudet uunnværlig.

Ut på tur, aldri sur. Jørn Kristensen med datteren Jenny til venstre og Jon Gunnar Jensehaugen med Kristine på ryggen. (FOTO: Bjørn Kristian Nyland)

– Det er et fantastisk tilbud, med et skreddersydd program for de fedrene som kanskje trenger det mer enn vanlig, forteller Jon Gunnar Jensehaugen. For Jensehaugen har tilbudet vært viktig. Han har med seg datteren Kristine.

Etter å ha fått servert noen nydelige pannekaker med tomatsuppe til, fikk barna boltre seg rundt på stasjonen. Det var mye å leke med for barna mens noen leste historier,  før alle samlet seg rundt bordet til kaker, is og kaffe før skoene og jakkene skulle på. Denne mandagen skulle turen gå til Brannvakta i Baneheia, og selv om det var meldt labert vær trosset fedrene dette med godt humør, tøy deretter og gode historier langs den korte, men våte veien opp til friluftsområdet.

Viktig tilbud

– Det har vært et veldig bra tilbud for min del, forteller småbarnsfar Jørn Kristensen.

På Brannvakta fikk barna muligheten til å se utover Kristiansand og få høre litt om historien bak. (FOTO: Bjørn Kristian Nyland)

– Jeg hadde mye i livet, noe som gjorde at jeg ble litt asosial på hjemmebasis. Med denne gruppen har det vært godt å komme i gang med å bli sosial igjen. Det er en fin gjeng og det er et utrolig bra tilbud som setter barna i fokus. Her er det ikke noen forventninger til en selv så det er jo godt, fortsetter Kristensen.

Nettverksbyggende og sosialt

Pappagruppen er som resten av tilbudene til Barnas Stasjon, et lavterskeltilbud i regi av Blå Kors hvor man ikke trenger henvisning fra leger eller andre for å ta del i aktivitetene. De sosiale og nettverksbyggende tiltakene ved Barnas Stasjon skal være med på å gjøre det slik at foreldre og barn skal få gode opplevelser sammen, oppleve et sosialt fellesskap og bli kjent med andre om de ikke har mulighetene til dette fra før.

– Det er givende å få jobbe med barn, og er det jo en fin gruppe, sier  Jan Erling Hageland. Videre forteller Hageland at han opplever at barna og fedrene koser seg her, noe som gjør at det er veldig gøy å være med å arbeide som frivillig på Barnas Stasjon.

Viktig med litt lek også (FOTO: Bjørn Kristian Nyland)

– Folk er veldig fornøyde med tilbudet, bekrefter en entusiastisk Knut Are Jølstad. Han overtok pappagruppen for et år siden og arbeider i full stilling som miljøterapeut ved Barnas Stasjon. Med seg på teamet har han to frivillige og ei som er der i praksis, han synes det er knall med så gode medhjelpere på disse ekskursjonene.

I 2 år nå har Barnas Stasjon arrangert pappagruppe for fedre som skulle måtte ønske det. Fedre med barn i alderen 0-8 år er hjertelig velkomne men de gjør unntak i visse situasjoner. Pappaer og barn skal her få tid til å være sammen, gjøre ting sammen og skape opplevelser sammen – uten mamma. Tilbudet skal styrke pappaer i farsrollen og bidra til å utvikle nye nettverk for fedrene.

– Tilbudet er alltid kun for pappaer og deres barn, vi har hatt tilfeller hvor noen har tatt med konene men da har vi pent bedt de om å bli hjemme neste gang, forteller Jølstad.

 

Ledende helsesøster ved Familiens Hus, Sentrum Helsestasjon, Marit Høy Knudsen er entusiastisk til pappagruppe-tilbudet. Hun mener at det er flott at pappaene blir hjemme og tar seg tid til å være med barna samtidig som det er kanskje er ekstra viktig for nybakte fedre å ha sånne tilbud.

– Jeg oppfordrer pappaer i nærområdet til å henge opp lapper og spørre om andre pappaer vil treffes, se dere rundt når dere er ute og går tur med barnet og ta kontakt med andre fedre dere møter langs veien så kanskje dere kan gjøre noe sammen, forteller en engasjert Knudsen.