Enter the ad code for 468x60 ad spot

Kommunen støtter miljøbevisst kunst

Av Håkon Netskar Send e-post til forfatteren og Daniel Kolaas Send e-post til forfatteren - Publisert: 28. mai, 2015

Med kunstprosjektet Arrivals settes miljøproblemer i fokus. Nå mottar de 10 000 kroner fra Kristiansand Kommune.

Kunstnerne Jorann Abusland, Naysa Andrade, Nina Björkendal, Nina Hove, Karen Pettersen og Ylve Thon i Kunstitusjon hadde søkt om til sammen 80 000 kroner i støtte fra ulike aktører. 20 000 av disse var fra kommunen. I kulturstyremøte på onsdag ble det vedtatt at kommunen innvilger 10 000 kroner i støtte til prosjektet. Pengene skal gå til transport, plakater, utvikle prosjektet videre, lage katalog og til materialer.

- Vi bruker å få omtrent halvparten av pengene vi søker om, så dette var forventet, og vi er fornøyde med det, sier Thon.

Utstillingen finner sted i Kristiansand Kunsthall. Kunstverkene som stilles ut består av avfall som er samlet sammen under strandryddedagen i Kristiansand 9. mai. Målet er å vise publikum hvor mye søppel som ligger i havet og som skylles opp på land.

Kunstitusjon: Ylve ThonJorann Abusland og Naysa Andrade.

- Det er ikke slik at vi synes at søppel er så veldig vakkert, for det gjør vi ikke. Det er mer arbeidet bak som er kunsten, og utstillingen skal bidra til sette fokus på hva som faktisk havner i sjøen, fortalte Ylve Thon i et tidligere intervju med Sørnett.

- Vi synes det er veldig unødvendig at det brukes så mye plast, og det tar veldig lang tid før det brytes ned. Det er unødvendig at for eksempel løken i butikken skal pakkes inn i plast, sier Abusland.

Oppsiktsvekkende

- Folk har blitt sjokkerte av mengden søppel som kunne samle seg opp bare i Kristiansand. De fineste strendene blir ryddet, men på andre plasser blir det liggende, mener Abusland.

- Det ligger ufattelig mye søppel ute i havet. Det fins hele øyer i Stillehavet som er dekt av avfall som har blitt skylt opp fra havet, forteller Thon.

- Man kan se på havet som et filter hvor bare 15% av søplet som ligger der, blir skylt på land. Resten blir liggende på havbunnen, mener Andrade.

Navndiskusjon

Innvilgelsen ble vedtatt uten at noen i bystyret stemte i mot.

- Fremskrittspartiet støtter vanligvis ikke slike prosjekter, men dette er en god oppdragelse for folk, sa Bjarte Vestøl fra FrP under onsdagens kulturstyremøte.

Noe som skapte meninger blant medlemmene var navnvalget på prosjektet.

Ernst Håkon Jahr fra Arbeiderpartiet mener at det er unødvendig med et engelsk navn.

- Det er en forsøpling av det norske språk, sa han under møtet.

Som svar på dette forteller kunstnerne i Kunstitusjon at de  har diskutert navnet lenge, men at de gikk for det engelske navnet av diverse årsaker.

- I Kunstitusjon er det tre forskjellige nasjonaliteter. Dessuten er det et internasjonalt problem vi fremstiller, så derfor ble det et engelsk navn, forteller kunstnerne.

 

 

Logg inn
Utgiver: NLA Høgskolen Mediehøgskolen Gimlekollen. Postboks 410 Lundsiden, 4604 Kristiansand. Telefon: 38145000
Kontakt ansvarlig redaktør for mer informasjon

Utviklet av Edney Media & Design Kristiansand