– Gatefotball kan være inngangsbilletten tilbake til samfunnet

Tony Teigland fra Kirkens bymisjon tror gatefotball betyr veldig mye for de som deltar. I helgen reiser et jentelag fra Kristiansand til Trondheim for å spille NM.

+
GATEFOTBALL: Dette bilde er tatt fra NM i Kristiansand for noen år tilbake. I helgen drar jenter fra Kristiansand til Trondheim for å spille. Foto: Arkiv.

Gatefotball ble etablert i 2005 av Frelsesarmeen. Målgruppen for fotballen er hjemløse, rusavhengige og andre som har kommet litt utenfor. Målet med gatefotball er å skape positiv vekst i spillernes liv gjennom sosiale samlinger med fysisk aktivitet.

– Det betyr veldig mye for spillerne. Det kan være inngangsbilletten deres tilbake til samfunnet, sier Tony Teigland fra Kirkens bymisjon i Kristiansand.

Svært dyktig lag

I morgen reiser et jentelag fra Kristiansand til Trondheim, hvor NM skal spilles. Kristiansands damelag har historisk sett vært svært gode.

– Det blir femte gang vi reiser. To ganger har vi hentet pokalen hjem, mens vi har også to andreplasser.

Dette er likevel ikke det viktigste sier Teigland.

– Vi har jo ambisjoner, men fotballen kommer i tredjerekke. Det sosiale og det å få være en jentegruppe på tur er det som kommer i første rekke. Vi er ute etter gode opplevelser i en god gruppe.

Topp fasiliteter og dommere 

NM i gatefotball arrangeres på Lerkendal, hvor storlag som Arsenal, Juventus, Milan, Real Madrid og Borussia Dortmund tidligere har spilt, og 22 lag har meldt seg på. 17 guttelag og fem jentelag. Blant dommerne er Per Ivar Staberg og Dag Vidar Hafsås. Dermed er det svært høy standard på fasilitetene til mesterskapet som spilles over en helg. Lag fra Oslo, Trondheim, Bergen, Tønsberg, Sandnes, Fredrikstad og Kongsvinger blant annet deltar også.  Det spilles tre mot tre pluss en keeper, og kampene varer i to ganger fem minutter.

– Det er et stort arrangement. Når vi arrangerte NM i 2010 var det vel rundt 200 deltakere. Jeg vil tippe det blir noe lignende i år også, forteller Teigland.

Jentene skal være godt forberedt på oppgavene som venter, ifølge Teigland.

– Vi har trent jevnlig en gang i uken i Sørlandshallen siden årsskiftet. Jentene trener for seg selv.

VM i Amsterdam

Landslagssjef i gatefotball, Rune Isegran, skal opp til Trondheim for å følge på turneringen. Det er fra NM han plukker ut spillere til landslagstroppen.

LANDSLAGSSJEF: Rune Isegran gleder seg til å følge NM. Her fra Kristiansand noen år tilbake. Foto: Arkiv.

– Det blir veldig gøy å følge NM. Jeg gleder meg. Min jobb er å se etter nye spillere, og det blir veldig spennende å se hva som vente ri år, sier Isegran.

Landslagssjefen kan vente seg spillere i troppen fra Kristiansand tror Teigland.

– Vi har en eller to spillere som kan være aktuelle for å bli tatt ut til VM til høsten. Uansett er det sosiale viktigst, sier han.

Årets VM for gatefotball går i Nederlands hovedstad Amsterdam, mens det i fjor ble spilt i Chile og Santiago. Tidligere har byer som Gøteborg, Edinburgh, København, Cape Town, Melbourne, Milano, Rio de Janeiro, Paris, Mexico City, Graz og Poznań arrangert turneringen.