– Enormt viktig for hele verden

Søndag finner årets TV-aksjon sted, og hjelpen går til Regnskogfondet. Bykoordinator Ragna Maria Henden i Kristiansand forteller at regnskogen har stor betydning for alle mennesker.

Årets TV-aksjon skal hjelpe arbeidet med å bevare regnskogen. Dette bilde er tatt i Kongo. Foto: Brita Ingebrigtsen, Regnskogfondet

– Jeg er kjempeglad for at formålet er regnskogen. Det er viktig for hele verden, for hele klimaet vårt. I tillegg bor det 260 millioner mennesker der, sier bykoordinator Ragna Marie Henden.

Regnskogen dekker store områder i Peru, Brasil, DR Kongo og på øya Ny-Guinea. Disse områdene med regnskog er faktisk mye større enn hele Norge og Danmark til sammen.

– Hele verden er avhengig av regnskogen. Den absorberer mye av forurensingen ellers på jorda. Opp mot 80 prosent av alle dyr og planter holder til i regnskogen. I disse plantene ligger veldig mye av stoffene vi bruker i medisiner. Det er enormt viktig for oss alle, forteller Henden.

– Det handler om våre barn

Miljøagentene er forventningsfulle før TV-aksjonen søndag.

– Jeg er veldig glad for at regnskogen er tema. Dette handler om våre barn og deres fremtid, sier sjefsagent Are Shaw Waage i Miljøagentene. Det er en stiftelse for barn og unge som bryr seg om miljøet.

Gjennom landet har de lokale lag i samtlige 19 fylker og består av flere tusen medlemmer.

-De fleste av våre medlemmer skal ut å gå med bøsser på søndag, riktignok med sine foreldre, forteller Shaw Waage.

-Hvorfor er regnskogen så viktig?

-Regnskogen er svært viktig for klimaet vårt. Det er mye forskning som ikke har blitt gjort der ennå. Det kan være mane medisiner vi har gått glipp av. De som bor der må også få hjelp til å kunne forvalte skogen sin, mener sjefsagenten.

Are Shaw Waage, sjefsagent, forteller at de fleste medlemmene til Miljøagentene skal ut å gå med bøsser søndag. Foto: Miljøagentene.

– Husk kontanter

Dersom regnskogen blir borte rykter Henden enda en flyktningkrise.

– 260 millioner mennesker vil i så fall miste sitt levested og levegrunnlag, dermed vil de bli nødt til å flykte.

I øyeblikket pågår en stor flyktningkrise i Europa som en følge av den brutale borgerkrigen i Syria. Henden er begeistret for hjelpen nordmenn har vist å gi disse flyktningene, men håper ikke det tar fokus fra TV-aksjonen på NRK søndag.

-Vi håper folk støtter de som kommer med bøssene. Det er en veldig viktig sak og har absolutt mye å si. Alle må huske å ha kontanter klare. I tillegg vil jeg ønske alle bøssebærerne god tur og lykke til, sier Henden.

Mangler bærere

Totalt skal det gå rundt 800-900 bøssebærere i Kristiansands området. Mange brikker er på plass, men noen steder mangler det bærere.

– I øyeblikket har vi flere bøssebærere enn på samme tid i fjor. Men vi trenger flere ved Flekkerøy, Tveit, Grim, Vågstbygd og Hamresanden. Det pleier alltid å ordne seg, men jeg håper folk melder seg tidligst mulig. Det er lettest, forteller bykoordinator Ragna Marie Henden.

Ragna Maria Henden ønsker bøssebærerne god tur og ber folk ha kontanter klare til søndag. Foto: Kristiansand kommune.

Halvparten har blitt borte

Som en følge av at regnskogen forsvinner i et fryktende tempo blir klimaet påvirket ved at det blir varmere og mer ustabilt ekstremvær over jorda. Siden andre verdenskrig har halvparten av regnskogen blitt borte.

Opprinnelig dekket regnskogen 13 % av hele jordas flate. Årsaken til de store ødeleggelsene er etterspørsel etter råvarer, tømmer, papir, mineraler og bygging av veier og vannkraft. Det jobbes nå kraftig med å stoppe nedskogingen.

TV-aksjonen NRK 2015 for Regnskogfondet:

 • TV-aksjonen 2015 går til Regnskogfondet og sammen skal vi bevare noen av verdens største, sammenhengende regnskogsområder i Peru, Brasil, DR Kongo og på øya Ny-Guinea. Disse områdene er større enn Norge og Danmark til sammen.
 • Verdens regnskoger er under et voldsomt press og hvert minutt forsvinner store regnskogsområder – for alltid.
 • Regnskogen forsyner verden med mat, vann, og medisiner, og bidrar til å regulere klimaet på kloden.
 • Regnskogen er dessuten hjemmet til om lag 260 millioner mennesker. Disse blir drevet ut i fattigdom hvis skogene raseres.
 • Ved å bevare regnskogene, bevarer vi også et biologisk skattkammer som rommer 50–80 prosent av landjordas arter.
 • Gjennom årets TV-aksjon skal vi bevare regnskogen for klodens klima, vår felles framtid og for 260 millioner mennesker som har regnskogen som sitt hjem.
 • Regnskogfondets arbeid viser at der urfolk har fått rettighetene til sitt eget landområde, der står skogen. Derfor samarbeider organisasjonen tett med menneskene som bor i regnskogen. Dette gjøres gjennom rettighetsopplæring, advokatbistand, utvikling av alternative inntektsveier og hjelp til skogovervåking.
 Dette er Regnskogfondet
 • Regnskogfondet er en norsk organisasjon som jobber med regnskogbevaring i 11 land i Amazonas, Sentral-Afrika og Sørøst-Asia.
 • Prosjektene gjennomføres i nært samarbeid med menneskene som lever i og av regnskogen og handler om å styrke deres bruksrettigheter til skogen og deres muligheter til å leve et godt liv i regnskogen på egne premisser.
 • Regnskogfondet ble etablert i 1989 og er en av verdens ledende regnskogorganisasjoner. De samarbeider med over 70 lokale miljø-, rettighets- og urfolksorganisasjoner i regnskogslandene.
 • I Norge arbeider Regnskogfondet for å øke engasjementet for regnskogen, forhindre at norsk politikk og norske næringsinteresser bidrar til å ødelegge den og for å styrke politikk og praksis som bevarer den.
 • Regnskogfondet er del av Rainforest Foundation-nettverket med søsterorganisasjoner i USA og Storbritannia.
 • Regnskogfondet har fem norske organisasjoner som medlemmer: Norges Naturvernforbund, Natur og Ungdom, Miljøagentene, Utviklingsfondet og Framtiden i våre hender.
Kilde: Blimed.no