Besøksøkning på bibliotekene

Bibliotekene i Vest-Agder er mest besøkt i landet, viser nye tall i fra Nasjonalbiblioteket. Og besøkstallene øker.

– Vi er veldig fornøyd med økningen, forteller leder for Bibliotekforeningen i Agder, Adnan Agic om Nasjonalbibliotekets nylig publiserte måling.

Bibliotekssjef Anne Kristin Undlien er også begeistret over tallene fra NBB.

– Jeg er glad for at statistikken vi sender inn blir fulgt opp. Det er viktig å bli målt, da ser vi jo at vi har gjort noe riktig forteller Undlien.

Undlien forteller at de jobber bevisst med arrangementer og tiltak som IKT-laben for å kunne bistå mest mulig i tillegg til de faste tjenestene sine.

Vest-Agder er fylket med flest besøk målt etter innbyggertall.

Her besøker hver innbygger biblioteket  6,33 ganger i året.

Det er en økning på 1.9% fra 2013.

En nasjonal trend i målingen for 2014 er at det totale utlånet har sunket.

Vest-Agders totale utlån har hatt en økning på 0,2% fra tellingen i 2013.

Fylket kan også vise til en økning i utlån av skjønnlitteratur for barn.

Shahla Farahni (63) & Johannes (1½)
Hånes

KOSELIG SAMVÆR: Shahla Farahni tok med barnebarnet Johannes til Kristiansand Bibliotek for første gang, mandags morgen. (FOTO: Bjørn Kristian Nyland)

Det er en lun stillhet og ro liggende over Kristiansand Bibliotek mandags morgen. Bibliotekarene er i gang med dagens gjøremål og de første besøkende har funnet seg til rette i de forskjellige kriker og kroker som gjemmer seg på biblioteket. Innerst i barneavdelingen sitter Shahla Farahni og leser for  barnebarnet. Johannes er her for første gang i dag og følger spent med i det bestemor leser for han. 

–  Vanligvis har jeg dratt hit med broren til Johannes, men i dag tok jeg med han for første gang forteller Farahni. Jeg drar hit med barnebarna for å bruke tiden med de når jeg har fri og er det noen interessante arrangementer så kan det hende jeg drar på de også fortsetter hun.

Brit Ødegård (68)
Audnedal

OPPHOLDSROM: Biblioteket ble stedet Brit Ødegård valgte for å få tiden til å fly på mandags morgen. (FOTO: Bjørn Kristian Nyland)

Klokken begynner å nærme seg 10 men i resepsjonen er det fortsatt rolig. Brit Ødegård har funnet seg et behagelig sete hvor hun kan lese dagens aviser før hun skal videre på korøvelse.

– I dag bruker jeg biblioteket som venterom, men ellers reiser jeg hit kanskje èn gang i uken, forteller Ødegård. Noen ganger låner jeg bøker mens andre så leser jeg tidsskriftene, det spørs hva jeg får tid til forteller hun videre. Nå som man har muligheten til å låne her og levere bøkene på biblioteket hjemme så har det jo blitt litt lettere å låne også avslutter hun.

Magne Olsen (71)
Lund

FORNØYD: Magne Olsen er godt fornøyd med servicen og betjeningen ved Kristiansand Bibliotek (FOTO: Bjørn Kristian Nyland)

I andre etasje er det ikke like rolig som nede, besøkende har funnet veien og leter iltert i bokhyllene etter underholdning for de kommende ukene. Bak noen bokhyller og med en gjev utsikt utover Østre Torg sitter Magne Olsen og arbeider iherdig.

– Jeg drar hit for å jobbe på datamaskinen, nettverket er så godt her. De har et godt utvalg her, så jeg låner noe litteratur og kommer hit daglig for å lese avisene. Jeg bruker også å dra på fredagsarrangementene hvor diverse forfattere leser kåseri og fra verkene sine. De gjør en god jobb her på biblioteket, hvor de løser problemer om de oppstår og hjelper til der det måtte trenges.

Linnea Lie (17)
Hånes

I FRED OG RO: Linnea Lie trives på Kristiansand Bibliotek, her får hun muligheten til å koble litt ekstra av. (FOTO: Bjørn Kristian Nyland)

Formiddagen er snart over  og det begynner  å bli folksomt i store deler av biblioteket. Men innerst bak faktabøkene har Linnea Lie funnet seg et bord hvor stillheten fortsatt er til stede. Et sted hvor hun får være for seg selv og nyte boken hun har funnet seg, i fred og ro.

– Jeg drar hit for å lese bøker og koble av fra hverdagsstresset. Det blir ikke så ofte men noen måneder er jeg her mer enn andre. Jeg reiser ikke på arrangementene deres men synes de har et godt utvalg av bøker hvor det er lett å finne frem selv.

Ellen Sæther (72)
Kristiansand 

GODT I GANG: Ellen Sæther er fornøyd med utvalget av faglitteratur på biblioteket, det hjelper henne godt på vei med sin slektsgranskning. (FOTO: Bjørn Kristian Nyland)
I toppetasjen kryr det av mennesker som har funnet sin plass i tidsskriftavdelingen. De sitter i stillhet men bevegelsene og folkene i etasjen nedenfor bryter fortsatt stillheten for de som prøver å komme seg igjennom dagens tidsskrifter. Ellen Sæther har klart å komme seg unna folkene og støyen. Hun har opprettet base i mikrofilms-rommet, hvor hun er i gang med å lese Grimstad Tidende fra 1882.

– Jeg driver med litt slektsgranskning så da er det mye faglitteratur og bygdebøker jeg får tak i her på biblioteket som hjelper meg. De som jobber på biblioteket er veldig hyggelige og hjelpsomme, jeg er ikke her så ofte som da jeg arbeidet som lærer, men det blir et besøk i ny og ne for å låne faglitteratur. Skjønnlitteraturen kjøper jeg selv.