Fylkesaksjonsleder: – Det hadde vært fint

Det ble samlet inn en million mindre til TV-aksjonen i Kristiansand i år sammenlignet med i fjor, men meningene er delte på om man burde begynne å ta i bruk kortterminal.

I 2015 er det svært få nordmenn som fortsatt går rundt med kontanter i lommeboka, derfor er det mange som står igjen med lua i hånda når bøssebærerne ringer på døra. Om det var grunnen til at TV-aksjonen mottok mindre penger i år enn i fjor er ikke godt å si, men mange etterlyste muligheten for å bruke kort.

Førstekonsulent ved studiet økonomi og administrasjon på UiA, Nertila Stringa, var en av de som ikke hadde så mye å gi da det ringte på døra.

– Jeg hadde vel bare 20 kroner, men jeg ville jo gitt mye mer dersom de hadde hatt kortterminal, forklarer Nertila.

Hun mener også at folk har mye lettere for å gi mer når de bruker kort.

– Hvis du gir 30 kroner i mynt føler du at det er nok, men det er ingen som trykker inn 30 kroner på en kortterminal. Der trykker man som regel kun inn litt større summer, sier Nertila som legger til at hun fra før gir mye penger til bevaring av regnskogen.

Hun tror ikke folk ville følt det som ubehagelig om innsamlerne hadde kortterminal.

– Det er vel ikke metoden som betyr noe, men formålet, sier Nertila.

Spørsmålet dukker opp hvert år
Fylkesaksjonsleder for TV-aksjonen i Agder, Anita Mørland, sier at de hvert år ser på muligheten for å bruke kortterminal.

– Det er klart at det hadde vært fint med kortterminal, men det er DnB sentralt som vurderer det. Det er et spørsmål som dukker opp hver år, og det vil vurderes frem mot neste aksjon, sier Mørland.

Hun sier at de må følge teknikken som stadig går videre, og viser til at tjenesten Vipps ble tatt i bruk under årets aksjon.

– Men vi har gått fram de to siste årene, og det viktigste var at regnskogforbundet fikk oppmerksomhet. Jeg er absolutt fornøyd, forklarer Mørland.

Kristine Sødal. Foto: pressefoto

– For stor investering 
I strømmestiftelsen i Kristiansand har de lang erfaring med å samle inn penger, marked og kommunikasjons-sjef Kristine Storesletten Sødal tror ikke at kortterminal er veien å gå for TV-aksjonen.

– Selv om det nok ville fått folk til å gi mer der og da, så tror jeg det blir en for stor investering. Tenk så mange bøssebærere som skal ha en terminal, det ville ha kostet veldig mye, forklarer Storesletten Sødal.

Hun tror at det er andre grunner til at TV-aksjonen ikke fikk fullt så mye i år som i fjor.

– Flyktningkrisa har nok påvirket. Det er mye konkurranse fra ulike innsamlingsaksjoner, TV-aksjonen er ikke alene lenger. Også må det jo sies at de fikk inn veldig mye til Kirkens Nødhjelp i fjor, sier hun.

I fjor ble det samlet inn 2,2 millioner kroner i Kristiansand, mot 1,2 millioner i år.

– Ny teknologi må tas i bruk 
Roy Mersland er professor i blant annet mikroøkonomi på UiA. Han er for tiden i Ecuador, men kommer med en kjapp kommentar på SMS til Sørnett.

– Det er opplagt at ny teknologi må tas i bruk. Om et par år vil hurtigtjenester som Vipps til DnB og MobilePay til Danske Bank bli minst like viktig som betalingskort.