Vedselgerne jubler for spådom om ekstremvinter

Meteorologenes tro på en ekstremt kald vinter gjør at vedsalget har gått i værs.

Salget av ved til fyring har økt etter at meteorologene meldte om ekstremkulde i vinter.

– I det siste har folk ringt døgnet rundt. Jeg kan ikke huske sist det var så mange forespørsler. Det må ha vært ti år siden, sier Morten Benestvedt, som driver med salg av ved hos Bela Vedsalg.

Det er den amerikanske værtjenesten AccuWeather.com som står bak spådommen om at det skal bli en ekstremt kald vinter. Dagbladet skriver at i Stockholm skal det bli 66 dager med snø. Etter at folk leste medieoppslagene sist uke tok salget av.

– Nå er vi utsolgt. Folk har vært meget ivrig på å skaffe seg ved. Det er vanskelig å beregne, for det varierer år for år, sier Benestvedt.

– Så å si utsolgt

Værfenomenet «El Nino» i Stillehavet er det som skal påvirke været til å bli ekstremt kaldt i vinter, mener amerikanerne.

– Det gikk tregt en periode, men her for noen dager siden begynte telefonen å ringe. Folk lurte på om jeg hadde mer ved igjen. Det hadde jeg, men nå er jeg så å si utsolgt, sier Terje Laudal, som selger ved i Randesund.

Når folk først kjøper ved, kjøper de store mengder, mener Laudal.

– Folk fyller opp kjellere og boder med ved for å ruste seg opp til vinteren. Det har vært et utrolig salg i det siste, forteller Laudal.

Mer strøm

Mange har sluttet med ved som oppvarmingsverktøy og prioriterer heller strømdrevet varme, hevder Benestvedt. Likevel tør de ikke satse alt på strømmen i vinter.

– Strømprisen er jo så lav nå, så færre og færre bruker ved. Men å bruke ved er trygt, så folk vil kjøpe det nå som det kanskje blir kaldt, sier Benestvedt, som også mener folk ønsker å vente så lenge som mulig med å få inn ved.

– De fleste vil ikke oppbevare veden. De ønsker kun å ha den når de ønsker å bruke den, sier Benestvedt.

Likevel opplever ikke alle at befolkningen i Kristiansand har blitt redde for at vinteren skal bli sprengkaldt.

-Vi har ikke merket noe voldsomt salg den siste tiden, men det kan ikke bli dårligere enn de to siste årene, sier Anders Dønnestad.