Dagen derpå på Torvet

Etter "Torvslaget" i Kristiansand bystyre onsdag kveld fortsatte arbeidet med parkeringshuset som vanlig dagen etter.

 

 

TORVET I DAG: Slik ser Torvet i Kristiansand ut torsdag. For tiden jobber arkeologer med å undersøke skjelettene som har ligget under Torvet i flere hundre år. På den tiden lå Kristiansand Kirkegård her. Foto: Jeanette Brubakken

Onsdag kveld tapte motstanderne av parkeringsanlegget på Torvet. Torsdag formiddag kikket mange nysgjerrige tilskuere over gjerdet på Torvet. Arbeidet innenfor var godt i gang.

– Det er overkapasitet av parkeringsplasser. Å bygge mer er å be om å få trafikken inn i byen. Bare noe tull, sier en pensjonist som går forbi.

At saken har vekket engasjementet hos Kristiansanderne er det liten tvil om.

– Det er helt på trynet. Vi har nok parkeringsplasser, og jeg forstår ikke poenget med å lage et parkeringshus midt på Torvet, forteller Hilde Marie Bronebakk (41), som går forbi.

Ordfører Harald Furre (H) sa til Fædrelandsvennen onsdag kveld at han var fornøyd med resultatet.

– Jeg er glad for to ting: At det blir parkeringshus under Torvet, og at kommunen viser at den er en avtalepartner til å stole på, sa han.

Fortsatt et lite håp

Etter en lang debatt på bystyremøtet onsdag kveld stemte 28 representanter for utbygging, mens 25 stemte i mot. Dermed fortsetter utbyggingen av parkeringshuset, som skal huse 450 parkeringsplasser.

Arbeiderpartiet har kjempet med nebb og klør til siste slutt, men øyner fortsatt et lite håp. Saken er nå under etterforskning hos ESA der det blir sett på om avtalen er gyldig inngått.

– Så lenge det er en mulighet for at de kontrakter som er skrevet og den prosessen som har pågått ikke har vært korrekt, så gjør det at vi fortsatt øyner et lite håp om at vi kan på pakket torvet sammen igjen, forteller Isabelle-Louise Aabel i Arbeiderpartiet.

Selv om de er skuffet forteller Aabel at de ikke ble overasket over utfallet.

SKUFFET: Isabelle-Louise Aabel i Arbeiderpartiet er skuffet over at utbyggingen fortsetter på Torvet. De øyner like vel et lite håp. Foto: Jeanette Brubakken

– Vi hadde ventet det, vi hadde jo fintelt vi også, forteller Aabel .

Graver i historien

Torvet i Kristiansand ser ut som en byggeplass, og for tiden er det et arkeologisk byggearbeid som foregår. Arbeidet forventes å holde på i tre måneder til.

– Det ser jo helt forferdelig ut her nå, men det positive er at vi får gjort utgravninger som kan fortelle oss mye om byen vår og de som bodde her. Vi vil helst slippe at de skal grave mye lenger ned, forteller Aabel.

Bystyret vedtok i gårsdagens møte en parkeringsplan. Det betyr at samtidig som at 450 nye parkeringsplasser kommer på Torvet, så kan et tilsvarende antall parkeringsplasser forsvinne rundt i byen. Det er Arbeiderpartiet fornøyd med.

– Endelig skal vi få laget en helhetlig parkeringsplan for Kristiansand kommune. Det innebærer både offentlige og private parkeringsplasser både på gateplan, underplan og i parkeringshus, forteller Aabel.