Nå eier Snapchat alt du sender

Etter den nyeste oppdateringen eier Snapchat rettighetene til alle bildene og videoene du sender, og kan bruke dem til hva de vil.

For noen dager siden kom Snapchat en ny oppdatering, som lar deg filme baklengs og i slow-motion. Da du trykket «jeg er enig» i brukeravtalen for å få disse funksjonene, sa du også ja til at Snapchat kan bruke alle bilder og videoer du tar med appen som de ønsker.

Snapchat har nå sikret seg alle rettigheter til alle brukeres meldinger, bilder og videoer. De kan også bruke bildene og videoene dine offentlig, uten at du kan gjøre noe som helst for å stoppe det. Du har akseptert gjennom å godkjenne den nye brukeravtalen.

 

PASS OPP: Alt du publiserer etter oppdateringen eies av Snapchat.
Foto: Illustrasjonsfoto

 

Brukerne er sinte

Mange brukere av Snapchat som begynte å bruke tjenesten fordi meldingene angivelig ble slettet har gitt uttrykk for frustrasjon og sinne over de nye vilkårene, skriver Tech Times og siterer en bruker som sier: – Hvis alle leser retningslinjene for Snapchat, vil ingen bruke den lenger.

LES OGSÅ: – Oppdateringen er problematisk for personvernet i Norge.

 

Først og fremst «My-story»

Selskapet har tidligere åpnet for å bruke bildene du legger ut på «my-story», altså bildene du deler med alle dine venner. I den nyeste oppdateringen tar Snapchat eierskap over absolutt alle bildene du sender, selv de personlige du kun sender til én person. Snapchat skriver at de har rettigheter til å benytte alle bilder du legger ut, men at det er først og fremst bildene på «My-story» som kan benyttes til andre formål.

 

ILLUSTRASJONSFOTO: Snapchat.
Skjermdump: Daniel Kolaas

 

Brukeravtalen

Seksjonen » 2. Your Content (Ditt Innhold)» i brukeravtalen forteller deg nøyaktig hva Snapchat kan bruke bildene og videoene dine til.

Her er noen oversatte utdrag fra brukeravtalen:

– Mange av våre Tjenester lar deg skape, laste opp, poste, sende, motta og lagre innhold. Når du gjør det, beholder du eierskapet av innholdet du hadde til å begynne med. MEN!

– Du gir Snapchat en verdensomspennende, evigvarende, avgiftsfri, underlisensierbar og overførbar lisens til å være vert for, lagre, bruke, vise, reprodusere, modifisere, tilpasse, redigere, publisere, skape avledende verk fra, offentlig utføre, kringkaste, distribuere, syndikere, fremme, utstille og offentlig vise det innholdet i en hver form og i enhver og alle medier eller distribusjonsmetoder (nå kjent eller senere utviklet). 

– Vi vil bruke denne lisensen for begrensede formål til å drive, utvikle, levere, fremme og forbedre Tjenestene; forske og utvikle nye; og gjøre innholdet sendt via Tjenestene tilgjengelig for våre forretningspartnere for syndikering, kringkasting, distribusjon og publisering utenfor Tjenestene.

– I den grad det er nødvendig, gir du også Snapchat og våre samarbeidspartnere en ubegrenset, verdensomspennende, evigvarende rett og lisens til å bruke ditt navn, bilde og stemme i enhver og alle medier og distribusjonskanaler (nå kjent eller senere utviklet) i forbindelse med noen Live-Story eller annet publikumsgenerert innhold du oppretter, laster opp, poster, sender eller vises i. Dette innebærer blant annet at du vil ha krav på kompensasjon fra Snapchat eller våre samarbeidspartnere om ditt navn, bilde eller stemme er formidles gjennom tjenestene. 

Her kan du lese hva som står i brukeravtalen.

 

100 millioner brukere

Mobilappen Snapchat er et sosialt medium der man kan dele videoer og bilder med sine venner. Snapchat kom ut i 2011 og det anslås at det er circa 100 millioner brukere på verdensbasis. I Norge er det 1,1 million alene.