Vil ha asylsøkere inn i hjemmet

Lokale politikere vil ha flyktninger ut av hotell og inn i private hjem. Utlendingsdirektoratet sier nei.

I helgen kom 250 nye asylsøkere til Kristiansand. Plassmangel på mottakene gjør at Hotel Bugdet i Kristiansand og Åros feriesenter i Søgne blir brukt som midlertidige mottak.

Bystyrerepresentant Vidar Kleppe fra Demokratene mener at å la flyktninger  bo i private hjem er en bedre løsning enn i fulle asylmottak.

– Det er nok av folk som kan tilby seg å la flyktninger bo hos seg, og dette hadde lettet veldig på trykket i mottakene. Det er også veldig viktig for integrering, sier Kleppe til Sørnett.

Kleppe opplyser om at han har hatt norske bostedsløse boende hos seg, men kunne ikke tenkt seg å la en flyktning i hemmet.

Bystyrekolleger i Høyre og Kristelig folkeparti er enige i at å ønske flyktninger i hjemmet er en god idé.

– Det beste hadde vært om folk fikk mulighet til å åpne sine hjem for dem, sier Ebbe Boel Pedersen (KrF).

Pedersen forteller at han har selv leid ut hybel i huset sitt, og kunne tenke seg å gjøre det igjen. Han leide ut hybelen til kommunens flyktningekontor på 80-tallet, hvor det kom mange flyktninger fra Chile.

– Skal en slik ordning fungere, må det være god kvalitetssikring for å skape trygget for utleiere. Det må også være avgrensede tidsperioder, klare ansvarsforhold i påvente av at det skaffes permanente bosteder, sier Pedersen.

-Det er viktig at at noen bryr seg og ikke bare tenker at andre må løse utfordringen, sier han.

Også Høyres Hans Ottlo Lund støtter dette:

– Det er flott med folk som har et stort hjerte og mulighet til å ta de inn i hjemmene sine. Det er også en bra mulighet for flyktninger å bli kjent med kulturen, sier Hans Otto Lund (Høyre).

Utlendingsdirektoratet oppfordrer derimot ikke til dette.

– Som asylsøker kan du i utgangspunktet bo hvor du vil så lenge adressen meldes til politiet. Men på mottakene får de nødvendig informasjon og oppfølging, så UDI anbefaler å benytte seg av mottakene, sier Nina Lindekleiv i UDI Sør.