Per trosser majoriteten

Færre velger sykkelen som transportmiddel når det går mot kaldere tider. Per Torgersen er ikke en av disse, alt han trenger er piggdekk

En undersøkelse gjennomført av Kristiansand kommune viser at færre sykler når det er kaldt, men likevel blir sykkelen brukt av de tøffeste.

 

– Det er fascinerende å se hvordan forskjellene på vinter, – og sommertidene forandrer seg når det kommer til framkomstmidler. Vi er nok litt late, mener Alf Inge Helle i Kristiansand kommune.

 

 Flere velger sykkel som fremkomstmiddel i Kristiansand. Selv i vinterføret er det noen som tar sykkelen fatt

 

En fersk undersøkelse gjennomført av States vegvesen viser at det sykler i gjennomsnitt 1523 personer fra Sør i Kristiansand mot byen hver dag i juni 2015.

Riktignok daler antallet sykelister når det går mot kaldere tider. I desember er antallet sunket til 640 personer samme veien.

 

Kristiansand har et godt utbygget sykkelveinett på over 150 kilometer. Det legges mye ressurser i å vedlikeholde dette året rundt for å gi sykelistene best mulige forhold. Også på vinteren. Gangfeltene og sykkelstien er godt brøytet hele året slik at alle får muligheten til en friskere og mer sporty hverdag.

 

Sørnett har snakket med Per Torgersen, student ved NLA høyskolen her i Kristiansand angående sykelister nå i vintertiden.

 

Torgersen forteller at han ikke er særlig begeistret over busstilbudet her i Kristiansand og velger da heller å sykle til skolen hver dag, uansett vær.

– Det er til tider veldig kaldt å sykle til skolen selv om jeg ikke bor så alt for langt unna. Her om dagen kjente jeg kulda i neseborene mine på veien opp mot skolen. Det var ikke kult. Men da har jeg hvert fall lært at jeg må ta på meg mer klær til neste gang, sier Torgersen med et stort glis rundt munnen.

Fem tips til vellykket vintersykling

 
  • Piggdekk for godt veigrep
  • Lykt foran og bak
  • Varme nok klær
  • Hjelm er en selvfølge
  • Ikke stress - nyt turen
(Kilde: Trygg trafikk)

Han forteller videre at den største fordelen med å sykle er at han sparer mye penger på det. Sykling er effektivt. Det kan ta kortere tid enn buss, og eventuelt bil, fra der jeg bor. Jeg slipper også å være avhengig av tidspunkter, og jeg kan gå når det passer meg.

– Jeg vil si at jeg enda ikke har syklet på en u-kjørbar sykkelsti til nå, så jeg er veldig fornøyd med brøytingen, forteller Torgersen.

Folk bytter til piggdekk også på sykkelen i vintertiden. Foto: Tina Gundersen