Hanne er på utveksling i Russland

Hanne Beate Holth (23) fra UiA deler sine opplevelser av sitt nåværende opphold i Moskva.

Hanne er på utveksling i Russland. Foto: privat.

– Jeg anbefaler alle studenter å reise på utveksling, det er ingen grunn til å ikke gjøre det. Det gir deg et stort forsprang i forhold til andre studenter som ikke gjør det samme, sier Hanne.

Hanne Beate Holth holder på med sin bachelorgrad i statsvitenskap. Hun tilbrakte det første året av utdannelsen ved Universitetet i Agder, og tar nå et år i Moskva. I likhet med Hanne, reiser stadig flere UiA-studenter på utveksling.

– Jeg synes det er mer eller mindre ”bortkastet” å dra på utveksling til et land som deler de vestlige kulturene

– Fantastisk mulighet

Hvorfor valgte du å reise på utveksling?

Vakre steder. Foto: privat.

– Først og fremst er det en fantastisk mulighet til å kombinere utdanning og opplevelser.  Jeg tror alle har godt av å komme seg ut av Norge en periode. Det gjør at man verdsetter de små tingene i hverdagen på en helt ny måte.

– I tillegg møter man mennesker fra hele verden som lærer oss om ulike kulturer. I det lange løpet fører dette til økt toleranse, noe jeg mener er viktig å ta med seg videre i livet, fortsetter Hanne.

Videre forteller Hanne hvorfor hun valgte akkurat Moskva som destinasjon. Hun liker utenrikspolitikk, og Russland er et av landene hun finner svært interessant.

Går mot strømmen

Hun anbefaler alle å dra dit, både på grunn av språk, kultur, menneskene som bor der, maten og prisene.

– På forhånd bestemte jeg å legge mine personlige meninger og synspunkter til side. Jeg ville la Russerne selv berike meg med deres historier, meninger, verdier og kulturer. Med hånden på hjertet kan jeg si at jeg både har blitt fascinert og nærmest betatt av deres engasjement og væremåte.

Hanne liker ikke å følge strømmen, og mener flere studenter bør tenke annerledes når de velger destinasjon for utvekslingen for å få mest ut av opplevelsen.

– Jeg synes det er mer eller mindre ”bortkastet” å dra på utveksling til et land som deler de vestlige kulturene dersom du ønsker å få noe mer ut av utvekslingsåret ditt, sier hun.

Mange gode opplevelser

Den røde plass. Foto: privat.

På spørsmål om hvilken opplevelse hun anser som best, klarer hun ikke å velge bare én.

– Jeg husker godt den første uken, da jeg og seks andre studenter dro til Kazan med nattoget. Da ble jeg stasjonert inn i en togkupé på nattoget med tre russiske menn som skulle hjem fra et arbeidsprosjekt i Moskva. Det var minst tretti varmegrader inne i toget, ingen ventilasjon, og lukten traff meg som en vegg i ansiktet idet jeg åpnet skyvedøren.

Selv om Hanne forståelig nok ble litt engstelig, endte turen heldigvis med vennskap og en hyggelig opplevelse.

Hun kommer heller aldri til å glemme den dagen hun og noen andre studenter gikk rundt i Moskva sentrum for første gang.

– Vi gikk nedover gatene mot den Røde Plass i et fantastisk vær. Det opprinnelige navnet på den Røde Pass er ”Krasnaya Ploshcad” som betyr den ”vakre plass”, men som på grunn av språkforvirring ble ”krasnaya” forvekslet med ”krasny” som betyr rød. Begge navnene passer, men for meg vil det alltid være en ”vakker plass” mye på grunn av det øyeblikket jeg så den store røde muren som omringer Kremlen, avslutter hun.