Fornøyde med hederspris

Journalist Tarjei Leer-Salvesen og Fædrelandsvennen fikk hederlig omtale for sitt arbeid med Innsyn.no under Presseforbundets varslingsfrokost tirsdag morgen.

Tarjei Leer-Salvesen (f.v.) sammen med prisvinner Vegard Venli og Bjørnar Moxnes. Foto: Norsk Presseforbund

– Jeg syns det er veldig hyggelig, og vi er veldig glade for oppmerksomhet rundt det vi gjør. Det betyr at det er flere enn oss som ser verdiene i det vi holder på med, forteller Tarjei Leer-Salvesen.

Flaviusprisen

  • Opprettet av styret i Norsk Presseforbund i 2007
  • Skal fremme innsats for økt åpenhet og innsyn
  • Tildeles årlig til en person, institusjon, virksomhet eller andre som har utmerket seg særlig på åpenhetsfronten.
  • Oppkalt etter en romersk slave som stjal og frigav viktig informasjon.

Han og Fædrelandsvennen mottok tirsdag morgen hederlig omtale for sitt arbeid med nettsiden Innsyn.no. På siden samles postjournaler og ikke-søkbare PDF-er fra offentlig sektor i en åpen, søkbar database som er tilgjengelig for alle.

– Vi lagde verktøyet fordi vi mente at det offentlige ikke gjorde jobben sin, og vi hadde jo helst sett at de begynte å gjøre det selv, slik at vi slapp å holde på med dette, ler journalisten.

Han håper dette kan føre til diskusjon rundt åpenhet i det offentlige, og forteller at de har gjennomført prosjektet for å forandre på noe de synes er litt galt.

– Det dreier seg om å verne om de viktigste verktøyene vi har for å få gjort jobben vår skikkelig. Vi tenkte at dette har en verdi i et fungerende demokrati, avslutter Salvesen.

Nyhetsredaktør Jonas Mjaaland gleder seg over hedersprisen. Foto: Fædrelandsvennen

Stor anerkjennelse

Nyhetsredaktør i Fædrelandsvennen Jonas Mjaaland er glad for hedersprisen, og mener det er en stor anerkjennelse.

– Det viser at det arbeidet vi har lagt ned blir lagt merke til, og det gir en ekstra inspirasjon til å jobbe videre og utvide tjenestetilbudet vårt, noe vi arbeider med hver eneste dag.Vi er helt avhengige av åpenhet i det offentlige for å kunne utøve vår journalistikk, og for å kunne bringe informasjon til leserne våre, forteller Mjaaland.

– Gjorde statens oppgave

Juryen for Flaviusprisen roser Salvesens arbeid, og oppfordrer i sin begrunnelse til at flere offentlige instanser bør gjøre sine postjournaler åpne.

– Med enkle grep gjorde dermed Salvesen og Fædrelandsvennen det som egentlig etter grunnloven er statens oppgave: Å legge til rette for en åpen og opplyst samtale. Juryen håper innsyn.no fortsetter å utvikle seg, at flere kan få gleden av å bli oppmerksom på og dra nytte av siden, og at flere offentlige organer lar seg inspirere til å gjøre sine postjournaler søkbare på samme måte, heter det i juryens begrunnelse.

Selve hovedprisen ble tildelt journalist i Kommunal Rapport Vegard Venli, for sin innsats for å få åpnet aksjonærregisteret. Rødts leder Bjørnar Moxnes mottok også hederlig omtale for sin kamp i retten angående praktisering av taushetsplikten.

Juryen besto av juryleder Anine Kierulf (forsker ved Senter for menneskerettigheter og juryleder), Alexander Øystå (redaktør i Vi Menn og assisterende direktør i Egmont Publishing) og Ståle Hansen (journalist i NRK).