– Som jente må man prestere mer

Anja Ninasdotter Abusland (20) skal ikke bare drifte eget gårdsbruk, men er også med i kommunens jaktlag - som én av to kvinner.

SELVSTENDIG: Anja Ninasdotter Abusland starter opp egen gård, jakter som kvinne, og sitter i Songdalen Kommunestyre som den yngste. FOTO: Isra Zariat

– Som jente føler man at man må prestere ekstra godt og bevise at man er god nok. Jakting er et miljø for typiske «mannemenn», forteller Anja Ninasdotter Abusland (20).

Gårsdagens utgave av Fædrelandsvennen introduserte oss for Abusland, som på egenhånd vil drifte sin gård. Dette er et område svært få kvinner tør å bevege seg inn på, siden det kan være vanskelig å utfylle flere kvinneroller samtidig. Til tross for dette velger hun også å utfordre på andre arenaer, som jakt.

Sørnett traff henne i kantina på Universitetet i Agder (UiA), hvor hun utstrålte selvsikkerhet.

– Det er kun to jenter i Stokkeland jaktlag, i Songdalen kommune, som er med på å skyte sammen med mennene. På Evje, hvor jeg også jakter, er jeg den eneste.

I følge SSB utgjorde kvinner kun 6,3% av alle som jaktet i i fjor.

Abusland er også med i Norsk jeger- og fiskeforbund.

– Det var faren min som meldte meg inn i forbundet, og det er flere fordeler med det – blant annet har de fokus på jenter.

VIKTIG I SKYTE RIKTIG: Abusland er opptatt av at dyr ikke skal ta skade under jakt. FOTO: Privat.

Abusland er opptatt av at dyr ikke skal ta unødvendig skade under skytingen.

– Det er uheldig hvis man treffer feil, for det kan være vondt for dyret. Det er viktig at man er flink og treffer sikkert.

Abusland har også engasjert seg politisk, og har klatret seg helt opp til kommunestyret i Songdalen.

ENGASJERT: Abusland er den yngste i Songdalen kommunestyre. FOTO: Privat.

– Senterpartiets ungommer hadde ikke et lokallag, så jeg tok det på alvor og startet et opp selv. I dag sitter jeg som den yngste jenta i Songdalen kommunestyre, og er også vara i fylkesstyret for Senterungdommen.

Hun studerer også sykepleie ved UiA, og jobber på sykehjem i Kristiansand.

– Jeg tenker ikke på at jeg gjør noe «maskulint», som jakt og gårdsbruk, og noe «feminint», som sykepleie. Jeg gjør bare det jeg har lyst til, og er alltid målrettet, sier Abusland.