– Rydd skapet

– Det skal ikke bli skylt i toalettet, vasken eller bli kastet i naturen.

Rune Vatnøy og Hege Nygård syntes det er bra at det settes fokus på legemidler, og innlevering av dette. Foto: Per F H Ulsnes

På landsbasis kastes cirka 600 tonn legemidler i året. Ifølge NRK blir bare halvparten levert tilbake til apotekene, som man egentlig skal. 21. januar startet kampanjen ‘’rydd skapet’’, som setter fokus på å rydde medisinskap i de tusen hjem. Kampanjen er laget i samarbeid mellom Legemiddelverket, Apotekforeningen, Legemiddelindustrien (LMI) og Norsk Vann.

Apoteker Rune Vatnøy og apotektekniker Hege Nygård jobber ved sykehusapoteket på Kristiansand Sykehus. De syntes det er bra at det settes fokus på innlevering av gamle legemidler. Sykehusapoteket får inn til sammen cirka 6 til 8 pappesker fulle av gamle legemidler hver måned som de sender til destruering, men Vatnøy og Nygård tror sentrumsnære apotek får inn mer.

Pass på

Legemidler som går ut på dato kan være farlige, og Rune Vatnøy poengterer at det å holde seg innenfor datostemplingen er viktig.

Pass på utløpsdatoen på medisinene dine, det kan være farlig. Foto: Per F H Ulsnes.

– Det er vanskelig å si at det ikke er farlig. Det kan være nedbrytningsstoffer i medisinen som blir mer fremtredende, sier han, før Nygård skyter inn:

– Dessuten, hvis du har en sykdom og legemiddelet mister effekten, så er jo det farlig i seg selv.

– Det er kanskje den største faren, svarer Vatnøy.

Flere aspekter

I tillegg til å være farlig for brukeren av legemiddelet er det flere aspekter og farer ved å oppbevare mye medisiner hjemme.

– Hensikten med å få det inn er å redusere mengden legemidler hjemme hos folk. Det kan jo være barn som får tilgang til det og det er en fare. I tillegg har vi et miljøaspekt i det, sier Vatnøy.

Tall fra Folkehelseinstituttet viser at giftinformasjonen får inn 10 henvendelser i gjennomsnitt per dag, hvor foreldre frykter at barnet deres har fått i seg legemidler som de ikke skal ha, sier Direktør ved Legemiddelverket Audun Hågå til Apotekforeningen.

Det er i disse eskene legemidlene blir sendt av gårde til destruering. Foto: Per F H Ulsnes

Veien til naturen

Nygård og Vatnøy sier til Sørnett at de får inn mange forskjellige typer legemidler. Hvis medisiner kastes i søpla, eller i vann og avløp, kan legemidlene fort finne veien til naturen. Selv om det finnes renseanlegg så er ikke de laget for å kunne filtrere ut legemiddelrester. I tillegg vil noen rester overleve turen gjennom kroppen og ut i kloakken, så litt forurensning er umulig å unngå, ifølge Norsk Vann

De skriver også på sine nettsider at spesielt antibiotika kan påvirke miljøet, i form av at bakterier blir mer antibiotika resistente. Hormoner og hormonforstyrrende stoffer, som for eksempel østrogen fra P-piller, kan gjøre hannfisk og frosker tvekjønnede og dermed redusere fruktbarheten deres.

50 år gammel

‘’Rydd skapet’’ har skapt engasjement og oppmerksomhet rundt riktig håndtering av legemidler. På Facebook-siden til kampanjen står det at Apotek 1 Gråtenmoen i Skien fikk inn en medisin med utløpsdatoen 05.3.1965, altså over 50 år gammel!