Religiøse ledere synes livssynsåpne begravelser er forståelig

- Viktig at folk velger det som føles riktig for dem, mener prest i Vågsbygd

Flere og flere vil ha en begravelse uten religiøst innhold. Foto: Ron Henning Sundvor

Livssynsåpne begravelser er en økende trend, men de religiøse lederne i Kristiansand synes ikke dette er bekymringsfylt.

– Vi lever i et samfunn med mange religioner og livssyn, da er det viktig at det finnes tilbud slik at folk kan velge det som føles riktig for dem, sier prest i Vågsbygd kirke, Nils Terje Andersen.

Han sier det er viktig å minnes den døde slik han/hun var, og dersom en person ikke var religiøs, er det forståelig at en ikke vil ha en religiøs begravelse.

 

Mer høytidelig religiøst

Imam ved Muslimsk Union Agder, Akmal Ali, mener at det er mer høytidelig med en religiøs begravelse. Han sier også at de religiøse begravelsene tar mer hensyn til følelser til mennesker.

– Det er litt trist at en ikke tar i bruk religiøse tekster og sanger i noen begravelser, men jeg kan jo forstå at noen ønsker det slik, sier han.

Han påpeker likevel at det ville vært feil for en person som ikke har kjent Gud, eller hatt noen religion å ha en religiøs begravelse.

– Vi må ta farvel med mennesker på den måten de har levd livet sitt.

 

Holde på tradisjoner

Prest Andersen sier at det er viktig at kirken holder på sine tradisjoner, og fortsetter å gi de kristne det samme tilbudet selv om det kommer en ny utfordrer.

– Vi ønsker å møte folk sine ønsker angående begravelsene, men vi må selvsagt holde på de kristne tradisjonene og verdiene våre, sier han.

Imam Ali er enig i at å holde på tradisjonene er viktig, og at de kommer til å gjennomføre sine begravelser som de alltid har gjort.

– En muslim vil begrave seg muslimsk, for det tilhører religionen. Derfor vil begravelsene våre alltid være som de er nå, sier Ali.