På byvandring i Kristiansand

Asylsøkere lærer norsk kultur på velkomstsenteret i domkirken. – Jeg er veldig glad for tilbudet, forteller asylsøker Shakria Khalil.

Moqid Alzaid (venstre) og Shakria Khalil (høyre) la an en prat før byvandringen. Foto: Michael Selbekk

–  Vi får møte folk her mens vi venter på svar om fremtiden, forteller asylsøkeren Shakria Khalil som er til stede på velkomstsenteret torsdag formiddag.

Velkomstsenteret er et tiltak fra domkirken i Kristiansand for å ønske asylsøkere velkommen, og gi dem opplæring i den norske kulturen mens de er her. Senteret består av frivillige som ønsker å bidra.

Varaordfører Jørgen Kristiansen er svært fornøyd med tiltaket.

– Det er helt topp. Det er slike frivillige ordninger vi ønsker, og det gleder meg stort, forteller Kristiansen om velkomstsenteret.

Stor iver 

Odd Bjarne Ellefsen var selv med på byvandringen torsdag. Foto: Michael Selbekk

Initiativtaker Odd Bjarne Ellefsen fortalte til Sørnett at de besøkende er ivrig etter å lære.

– Det kommer som regel 50-80 personer hver mandag og torsdag. Det finnes ikke andre  tilbud for asylsøkere, ettersom det ikke er sikkert om de får bli værende. De ønsker å lære norsk, forteller Ellefsen.

Sørnett tok kontakt med to av asylsøkerne til stede, Shakira Khalil og Moqid Alzaid, som er fornøyd med tilværelsen i Norge.

– Jeg har blitt tatt veldig godt tatt i mot i Kristiansand. Folk smiler til oss og er glade. Vi trenger den følelsen som flyktning.Vi føler oss ikke som flyktninger fordi folk her er snille og hjelper oss, forteller Khalil har vært i Norge i ca. 5 måneder.

Vi føler oss ikke som flyktninger fordi folk her er snille og hjelper oss. Shakria Khalil

Hun fortalte at det er mange forskjeller i Norge fra hjemlandet sitt.

Her starter byvandringen for de spente asylsøkerne torsdag formiddag. Foto: Michael Selbekk

– Det er mange forskjeller, men den største er at det er trygt her. I mitt hjemland er det krig, og alle kan ikke dra derfra. Jeg er veldig glad for å være trygg her, forteller Khalil fornøyd.

Kristiansen positiv til nye asylsøkere 

Kristiansand kommune beregner 3000 nye asylsøkere i 2016, det synes varaordføreren er helt naturlig.

– Det er helt topp. Vi må ta vår andel. Når det kommer 30 000 nye asylsøkere er det helt naturlig, svarer Kristiansen over telefonen.

Varaordfører Jørgen Kristiansen synes det er topp at Kristiansand tar i mot 3000 nye asylsøkere i 2016. Foto: Charlotte Åsland Larsen/Kristiansand kommune

Kristiansen fortalte også om hvordan de nye asylsøkerne vil påvirke byen.

– Det vil gjøre byen vår enda mer flerkulturell enn den allerede er. De blir et innslag i byen. Det blir vår jobb å gi de en meningsfull hverdag, forteller Kristiansen om fremtidens asylsøkere.

Ellefsen på velkomstsenteret fortalte om hvordan de ser på de nye asylsøkerne.

– Vi ønsker alle velkommen til byen. Vår oppgave er at asylsøkerne blir sett og møtt, forteller initiativtakeren.