Hvem sporer deg?

Sørnett har vært i kontakt med teknologirådet angående sporing. De hadde noen tips hvis du vil prøve å unngå det.

Tidligere var det hunder som var den ubestridte sporingens mester, nå har internett og informasjonskapsler gitt de en utfordring.
Foto: Pixabay

Når man besøker ulike nettsider blir aktiviteten din som regel alltid sporet, enten av de som eier siden, selskaper som leverer analysetjenester, eller annonsører.

Du kan på de fleste nettlesere stille inn personvernsinnstillingene slik at informasjonskapslene, eller såkalte cookies, slettes hver gang du lukker nettleseren. Eller du kan slette de manuelt.

Blokkere sporingen

Men man kan også blokkere denne sporingen ved å bruke noen programmer eller triks, ifølge teknologirådet. Man kan for eksempel bruke programmer som Privacy Badger, som i tillegg til å blokkere også blokkerer annonser på nettsider.

Det er også mulig å reservere seg mot personaliserte annonser, med for eksempel Yourpersonalchoices som er skapt av den Europeiske annonsindustrien. Eller så kan du bruke sporingsfrie alternativer, som eposttjenestene Riseup og ESPIV, eller søkemotorer som DuckDuckGo og Ixquick.

Hvis du vil sikre dataene dine på en sky-tjeneste kan Spideroak være et alternativ. De krypterer dataene og er derfor sikrere enn for eksempel Dropbox.

Programmer som sporer sporerne

Dette er noen av verktøyene Teknologirådet anbefaler for å ha kontroll på hvem som sporer deg:  
  • Lightbeam: Utvidelse for Firefox som viser sammenhengen mellom nettsidene du besøker og tredjepartene som sporer deg. Lightbeam gir et bilde av hvordan du spores over tid.
 
  • Ghostery: En utvidelse for nettleseren og en mobil applikasjon for Firefox, Chrome, Internet Explorer, Opera, Safari, iOS og Android. Ghostery viser hvilke aktører som sporer deg på den siden du har oppe på skjermen og lar deg blokkere disse.
 
  • Trackography: Et prosjekt fra Tactical Tech som kartlegger og viser tredjepartssporing på nett. Programvaren er basert på åpen kildekode og er tilgjengelig for alle.