– Vi er litt utradisjonelle

  9. Mars skal Eldbjørg Langelandsvik og Jon Laurits Strand gifte seg, og som mange nordmenn de siste årene så velger de å gjøre vielsen utenfor Den Norske Kirke.

   

  Det kommende ekteparet, Eldbjørg Langelandsvik og Jon Laurits Strand. Foto: Kristian Risanger

  De siste 6 årene er antall vielser i kirker i Norge sunket fra 10500 til 8200. Eldbjørg Langelandsvik og Jon Laurits Strand fra Skjold i Vindafjord Kommune er to av mange som dropper å gifte seg i kirken. Grunnen til at de velger å droppe kirkebryllup er fordi det blir for mye oppmerksomhet rundt et kirkebryllup og at de ikke er så glade i det.

  -Vi er ikke så glad i for mye oppmerksomhet. Når man går inn i kirken så blir det for mange øyner på oss, og det er litt ubehagelig, det blir nok bedre i tinghus når det bare er familiemedlemmer som skal komme, sier Eldbjørg.

  Hun sier også at de ikke er veldig kristne av seg,  og at de går lite i kirken ellers. Både Jon Laurits og Eldbjørg er døpte, konfirmerte og medlem av Den Norske Kirke.

   

  Få bryllup i den lokale kirken

  I den lokale kirken i hjembygden deres, Skjold, var det bare ett bryllup i hele 2015. Det syntes paret var overraskende lite.

  – Det høres ganske merkelig og pussig ut. Det er jo veldig lite. Det er jo mange som gifter seg, men de velger kanskje andre kirker, en som kanskje er litt finere og eldre enn Skjold kirke, sier det kommende ekteparet.

  Skjold kirke ble bygget i 1998.

   

  Litt utradisjonelle

  – Familien syns der er litt merkelig at vi velger tinghuset foran kirken, men jeg tror at noen hadde forventet det også, sier Jon Laurits.

  – Vi er et par som sjelden gjør noe som er normalt og etter boka. Vi er mer glade i å gjøre mer utradisjonelle ting, for eksempel så skal vi ikke ha en vanlig tre retters middag heller, vi skal serveret tapas til gjestene, sier Eldbjørg med et smil.

  De sier også at det blir dessert og kaker servert sammen, for da blir det mer tid til å feire. Det er jo en fest og det er gøy å være litt utradisjonelle mener paret.

  – Det er gøy å gjøre noe som ikke er helt vanlig. Min mor er for eksempel veldig tradisjonell og skal gjøre alt etter boken, men vi liker å gjøre litt andre ting og ikke gjøre alt tradisjonelt. Dersom noe har vært på en måte i 50 år så skal det være sånn i 50 år til, men sånn er ikke vi. Legger Eldbjørg til tilslutt.