– Gud snakket gjennom meg

  Hanne-Mari Horverak (28) møtte Gud allerede da hun var 14 år. Nå debuterer hun som soloartist med egenskrevne sanger om hennes opplevelser og følelser.

  – Jeg forholder meg til Gud som en person og snakker med han gjennom musikken, og dette gir meg kraft. Jeg byr på meg selv i tekstene og håper andre vil like det, sier Horverak.

  Hanne-Mari Horverak (28). Foto: Dagny Elisabeth Ulland

  Hanne-Mari Horverak er aktiv innen Sound of Happiness og har en lidenskap for musikk. For henne handler det å ha et kristent livssyn om at Gud finnes, og det er den beste forklaringen på eksistensen. Det å eksistere fikk hun kjenne ekstra på da hun som 14-åring dro til Latvia med Jesus Revolution. På turen opplevde hun at Gud kalte henne til å være misjonær i Øst-Europa.

   

  Kjente en indre stemme

  Etter at Hanne-Mari hadde meldt seg på turen med Jesus Revolution, kristen misjonsorganisasjon, ble hun livredd og i tvil om hun skulle dra. Så skjedde det noe spesielt.

  – Jeg kjente en stemme inni meg som bare skrek at jeg skulle dra, og det gjorde jeg.

  Hver morgen ble hun tvunget til å sette av tid til Gud, sitte i stillhet sammen med ham og med bibelen.

  – Det jeg leste ga gjenklang i hjertet og noe bygde seg opp inni meg. Gud bare møtte meg mer og mer, forteller Hanne-Marie.

   

  – Det var som å skru på en bryter

  På turen ble hun utfordret til å snakke om Jesus for fremmede på gaten. Nok en gang kjente hun på nervøsiteten, men så kom den indre, gode stemmen tilbake og sa at dette ville hun klare.

  – Da jeg tok opp mikrofonen var det som en bryter ble skrudd på og ordene fosset ut av munnen min. I etterkant kom folk bort og sa de var kjempeimponert, forteller hun.

  Dette mener Hanne-Mari skyldes den tiden hun fikk sammen med Gud om morgenene som gjorde at hun fikk kontakt med den indre stemmen.

   

  Kommuniserer med Gud gjennom musikken

  –  Han betyr alt. Spesielt på tunge dager er det godt å kunne bruke musikken til å snakke med Gud. Han hører meg, ser meg, gir meg trøst og hjelper meg hvis jeg trenger det, sier Hanne Mari Horverak.

  Selv om Hanne-Mari har sunget hele livet, var det først da hun var 16 år at hun tok gitaren fatt på barnerommet, og begynte å skrive egne tekster.

  –  Som tenåring sitter du inne med mange følelser som bare må ut, og for meg var sang løsningen på dette. På denne tiden kunne jeg ha opplevd mye vondt, men Gud bevarte meg og fikk meg til ikke å angre på de valgene jeg tok.

  Hanne-Mari takker musikken for at hun er der hun er i dag, og tar nå musikken et steg videre. Nylig debuterte hun på Hos Naboen, og det er flere spillejobber i vente.

  – Jeg håper andre kan kjenner seg igjen og søke trøst i låtene mine. En av de viktigste verdiene i livet mitt er sannhet, og det ønsker jeg å få frem i mine låter. Vi trenger å vite hvordan verden egentlig er.

  Du kan høre Hanne-Marie Horverak fortelle om hendelsen i sin helhet nederst i artikkelen, samt en smakebit fra prøvene før konserten.

   

  Færre tror på en Gud

  Ny statistikk viser at færre tror på Gud. Blant aldersgruppen 15-24 år er det et stort skille. Hele 53 prosent sier de ikke tror på Gud, mens 25 prosent sier de gjør. Dette overrasket Hanne-Mari Horverak, som fikk kjenne på Gud allerede i ung alder. Hun mener det kan være mange grunner til dette.

  – Jeg møter folk på gata som ikke har hørt om Jesus. Jeg mener nedgangen kan skyldes at det ikke blir nok aktualisert, trekkes mer og mer ut av skolen og at nordmenn nå er mer opptatt av penger, sier hun.

  Hanne-Mari mener de unge må se mer opp, skru av musikken og føle på stillheten.

  – De må kjenne etter, åpne sansene og se med hjertet, ikke bare tenke på karriere og penger. Alle har et livssyn, mange vil kanskje si at de ikke har det, men det er jo også å ha et livssyn, forklarer hun.

   

  Kunnskap og skuffelser

  Christine Bjørnestad (19), André Hansen (19) og Kamilla Hægeland (21) studerer ved Filadelfia Bibelskole i Kristiansand, og mener kunnskap og erfaringer kan være grunner til at det er så stor forskjell blant unge.

  Christine Bjørnestad (19 år), André Hansen (19 år) og Kamilla Hægeland (21). Foto: Dagny Elisabeth Ulland

  – I Norge har vi fått mye ny kultur og religion, og mange av de som kommer hit har med seg sin tro, sier Christine Bjørnestad.

  Medstudent, Kamilla Hægeland, mener at man tidligere var mer avhengige av å ha Gud, men at flere nå heller tenker at de klarer seg uten. Det hadde ikke hun klart.

  – Hva skulle jeg gjort, satt håp i og sett verdien min i? Jeg vet rett og slett ikke hvor jeg ville plassert alt i livet mitt som er knyttet til Gud, sier hun.

  André Hansen er enig med medstudentene sine, men mener også at skuffelser kan ha en stor påvirkning på at noen endrer trosretning.

  – Noen kan være bitre på Gud fordi de har hatt en tro, men så opplever de noe som gjør at de faller fra, sier han.

   

  Les hvordan den nye statistikken blir tatt i mot i Kristiansand:

  Færre tror på Gud

  Hør Hanne-Marie Horverak fortelle om hendelsen i Latvia: