OBS-varsel om gress- og lyngbrannfare

Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel om gress- og lyngbrannfare i store deler av Sør-Norge.

Meteorologen fraråder deg å grille grunnet OBS-varsel. Foto: Martine Vik Sønstabø

Ettersom det har vært tørt over land tid har meteorologisk institutt nå sendt ut varsel som gjelder for nesten hele Østlandet og store deler av Sør- og Vestlandet.

– Det har vært pent og tørt vær en stund nå, noe som har ført til at det har tørket opp i terrenget. Lyng og gress, vegetasjon fra i fjor, har tørket ut, og tar dermed lett fyr, sier statsmeteorolog Terje Alvsik Walløe.

Kan vedvare til tross for nedbør 

Til tross for at det allerede i morgen vil bli kjøligere luft, en del skyer og litt nedbør, kan OBS-varselet likevel komme til å vedvare.

– Selv om det kommer en del lokale byger, vil det ikke være nok til at det vil dempe brannfaren så mye. Den vil kanskje gå ned litt, men vil fortsatt vedvare.

– I morgen vil det bli kjøligere luft, med en temperatur på rundt 12-14 grader. Det vil bli en del skyer, men på pinseaften kan vi forvente sol og 15 grader, fortsetter Walløe.

Meteorologen forteller at de viktigste forholdsreglene man bør ta er å ikke gjøre opp ild i skog og mark, samt unngå å tenne bål, sigaretter og lignende.

– Pass på grillen

Dersom du likevel bestemmer deg for å tenne opp grillen, har brannvesenet følgende råd:

– Hvis man tenner opp en kullgrill må man ta ansvar for at den slukkes skikkelig. Selv om det ser ut som kullgrillen er slukket kan det fortsatt være varmt inni kjernen av kullet, og man kan da risikere at det utvikler seg til en brann, forteller Hans Arne Madsen, leder for brannforebyggende avdeling i Kristiansand.

Madsen påpeker at det er viktig å huske på at det er en viss risiko som løper fra du tenner på grillen og helt til den slukkes.