17. mai er den store isdagen

Ifølge elevene på Tordenskjoldsgate skole i Kristiansand, er 17. mai den store isdagen. Det fine sommerværet satt ikke noen stopper for det.

Tordenskjoldgate skole
FRIDAG: Tobias Tønnesen nyter fridagen fra Tordenskjoldsgate skole med is på nasjonaldagen.
Foto: Andreas Guthe

På Tordenskjoldsgate skole i Kristiansand møtte det opp mange feststemte barn og foreldre. Nesten samtlige med en is i munnen. Tobias Tønnessen var en av dem som hadde spist flere is denne dagen, og han var klar på hva han mente om 17.mai og is.

– Det er en tradisjon, man kan nesten kalle det den store isdagen. Også er det så deilig!

Alt i alt var det en vellykket feiring for elevene på Tordenskjoldsgate skole som etter hvert dro videre inn i byen for å se på borgertoget.

Lyst på is

Kjøp og salg av is på 17. mai er noe som aldri slår feil. Det er alltid et betydelig salg av is denne dagen. På Sørlandet i år var det sol og sommer, og det var nok flere sørlendinger som lengtet etter en forfriskning i det stekende været. På markens isbar i Kristiansand strømmet det til barn og foreldre som ønsket seg is til folkefesten.

Markens isbar
STO I VEIEN: Folk måtte gå omveier for å komme seg rundt iskøen i markens.
Foto: Andreas Guthe 

– Spises mye mer enn det selges

Daglig leder av Hennig-Olsen is AS, Paal Otto Hennig-Olsen, forteller at konsumet er større en salget.

– Det spises mye mer enn det selges, de fleste butikker har jo stengt. Tror nok hver nordmann spiser minst en is på 17.mai.

Selv om de fleste butikker er stengt, kan man fortsatt regne med at salget er stort på de få stedene som selger. likevel er konsumet betraktelig størst.

– Vi regner med at det i hvert fall spises 5 millioner is porsjoner denne dagen.

Hennig Olsen tror at ved hjelp av godt vær over hele landet kan det bli konsumert oppimot 10 millioner porsjoner is.

– Sommerværet har en tendens til å trekke opp dette tallet betraktelig og det kan tenkes at tallet var enda større i år. Med godt vær i hele landet kan det tenkes at det totale konsumet kan nå opp til 2 is per nordmann.