Åpner senter 16 år etter baneheia-drapene

  Det er 16 år siden 10 år gamle Lena Sløgedal Paulsen og 8 år gamle Stine Sofie Sørstrønen ble voldtatt og drept i Baneheia. Stine Sofie Stiftelse åpner lørdag verdens første livsglede- og mestringssenter for voldutsatte barn.

  – Mai måned er en tøff tid for meg – spesielt 19. mai. Jeg tenker på da de forsvant, og da vi senere fikk dødsbudskapet. Men jeg velger å fokusere på det positive stiftelsen vår har fått utrettet etter den tid, forteller mor til avdøde Stine Sofie, Ada Sofie Austegard.

  Austegard er også leder av Stine Sofies stiftelse, som ble opprettet etter datterens død. Dette er en stiftelse som kjemper for at barn skal få en oppvekst uten vold.

  Klar for en flott åpning

  Lørdag står stiftelsen bak åpningen av et nytt senter i Grimstad, som blir verdens første livsglede- og mestringssenter for voldsutsatte barn.

  Det blir parade med Hans Majestets Kongens garde og deretter oppvisning på rutebilstasjonen.

  – Det vil holdes fine taler av diverse personer – blant annet statsråd Solveig Horne. I tillegg blir det avduking av barnerettsstatuen og direktesendt åpning av Stine Sofie-senteret på TV 2, forteller Austegard.

  – Det blir en åpning som ikke skal gå ubemerket forbi Grimstad og vårt land, fortsetter hun.

  Med senteret håper de på å kunne sette barn inn i trygge situasjoner og omgivelser.

  – De skal ikke trenge å skjule noe hos oss. Samtidig håper vi på å gi kunnskap om barn og vold. Forhåpentligvis kan foreldre dra hjem med noen verktøy i bagasjen som kan hjelpe dem videre, sier Austegard.

  Har gjort inntrykk på meg som journalist

  Den fæle saken gjorde også inntrykk på Connie Bentzrud som i 2000 dekket den. Hun har også jobbet med dekningen av Tv-sendingen som skal foregå under åpningen.

  – Det var en hendelse og en type ondskap vi ikke trodde kunne skje. Det ga enorme inntrykk, forteller hun.

  Bentzrud understreker at det selvfølgelig  ikke kan sammenliknes med dem som er direkte rammet.

  – Likevel har hendelsen preget meg i senere arbeid, og jeg har jobbet videre med tematikken i etterkant, sier journalisten.

  Bentzrud har også senere jobbet med saker som omhandler barn som er utsatt for overgrep og vold.

  Journalist Connie Bentzrud