Startet meklingen mandag

82 polititjenestemenn fra Agder politidistrikt kan tas ut i streik fra 26. mai, melder Fædrelandsvennen.

Hos riksmekleren pågår det nå forhandlinger mellom SETT INN! Foto: arkivfoto
Torsdag kan 82 av de 731 streikende bli tatt ut her i Agder politidistrikt. Foto: Arkivfoto

Mandag startet meklingen i det statlige tariffoppgjøret. Kommer ikke partene til enighet før natt til 26. mai kan mange i offentlig sektor bli tatt ut i streik. Ifølge NRK kan rundt hundre ansatte ved Universitet i Agder også bli tatt ut i streik. NRK melder at en eventuell streik ikke vil få konsekvenser for studentene.

Partene møtes nå hos riksmekleren etter at Unio, LO og YS brøt forhandlingene med staten natt til 1. mai. Forhandlingsleder Petter Aaslestad i Unio Sta sier i en pressemelding at det er en krevende mekling, men at de gjør alt de kan for å få til en løsning.

–Vi må likevel forberede oss på konflikt. Dersom vi ikke klarer å komme til enighet, er streik et virkemiddel som vi vil ta i bruk, sier forhandlingslederen i den samme pressemeldingen.

Prinsipper

Det er ikke de økonomiske rammene som førte til brudd for Unio, men prinsipper. Staten ønsker blant annet å løfte pensjon ut av tariffområdet og inn i egne forhandlinger om offentlig tjenestepensjon, ifølge Politiets Fellesforbund.

Politidistrikt som rammes av streiken:

  • Agder
  • Nordland
  • Oslo
  • Sør-Vest (Rogaland)
  • Vest (Hordaland)
  • Øst (Romerike og Follo)
 

– Dette handler først og fremst om retten til å forhandle om våre medlemmers fremtidige pensjon, sier Aaslestad i pressemeldingen.

Han påpeker også hvor riktig denne retten er både for forbundet og for de 750.000 ansatte i det offentlige.

I staten skal Unio ta ut cirka 2000 medlemmer i første omgang, og flertallet skal tas fra politi- og lensmannsetaten, og Universitets- og høgskolesektoren. Det skal i hovedsak være tatt ut personer innen forebygging, etterforskning, forvaltning og ordenstjeneste innenfor politiet. Også personer fra andre statlige etater skal tas ut hvis forhandlingene ikke holder frem, som for eksempel NAV og skatteetaten.